El PSOE trenca l'acord amb Podem i no regularà el preu dels lloguers

Els socialistes portaran al consell de ministres una proposta per oferir avantatges fiscals als propietaris que abaixin preus

Una pancarta anuncia pisos de lloguer a Barcelona
Una pancarta anuncia pisos de lloguer a Barcelona | Ricard Novella
17 de març del 2021
Actualitzat a les 20:07h
El PSOE ha oficialitzat el trencament de l'acord de govern amb Podem a la Moncloa per regular el preu dels lloguers i el Ministeri d'Agenda Urbana pilotat pel socialista José Luis Ábalos ha presentat una proposta que renuncia a aplicar la mesura. El ministeri presentarà al consell de ministres una iniciativa en el marc de les negociacions per la futura llei estatal d'habitatge que aposta pels incentius fiscals als propietaris que decideixin abaixar preus, segons ha avançat la Cadena SER i ha pogut confirmar NacióDigital.

La mesura s'aplicarà en zones de lloguer "tensionades", a partir dels índexs estatals de referència del preu del lloguer. Les principals accions que els propietaris podran fer per beneficiar-se de deduccions fiscals són la incorporació de més habitatges al mercat com a residències habituals i la reducció de les rendes.

Les explicacions donades pel ministeri d'Ábalos toquen el moll de l'os del conflicte entre PSOE i Podem sobre l'habitatge. Els socialistes defensen que la responsabilitat de garantir el dret a l'habitatge és dels poders públics i eviten així apuntar-se a les tesis que reclamen corresponsabilitat del sector privat.

El ministeri, a més, argumenta que els sistemes de regulació aprovats a Alemanya o França no han resultat "eficaces" i asseguren que poden provocar una "contracció" de l'oferta. El PSOE evita fer referència a a regulació catalana, que trenca aquesta tesi. El quart trimestre del 2020, després de la seva aprovació, la quantitat de contractes de lloguer signats a Catalunya va ser de 12.199, segons dades de la Generalitat. La xifra representa un repunt després de l'esclat de la pandèmia i se situa pràcticament a nivells pre Covid-19. El 2019 se'n van firmar de mitjana cada trimestre 12.823.

El PSOE aposta per unes bonificacions fiscals ja existents a l'Estat, on els propietaris poden aplicar una reducció del 60% de l'IRPF. Ara, aquest percentatge es mantindrà si el propietari lloga l'immoble al mateix preu que un pis protegit o posa al mercat un pis acabat de rehabilitar. La reducció serà del 70% en quatre casos. El primer, quan es lloguin habitatges a un preu "limitat" a joves de 18 a 35 anys. També, si el cedeix a entitats sense ànim de lucre que treballin amb col·lectius vulnerables o a administracions públiques en el marc de programes de lloguer social.

Si el propietari posa un pis al mercat de lloguer per primera vegada també podrà acollir-se a una reducció del 70% de l'IRPF, mentre que si abaixa el preu un 10% respecte del contracte anterior, la reducció podrà ser del 90%. En el cas de llogar immobles a persones amb ingressos "reduïts", la proposta no fixa cap percentatge concret.

Un "incompliment flagrant", segons Podem

La proposta d'Ábalos també definirà qui serà considerat un gran propietari. S'inclouran en aquesta classificació aquells que tinguin almenys un 1% d'immobles d'ús residencial en una zona tensionada. Aquests grans tenidors hauran de facilitar informació per assegurar l'ús "efectiu" dels seus immobles". Pel que fa als pisos buits, el ministeri proposa un recàrrec de l'IBI d'un 1% als propietaris que els mantinguis desocupats de manera permanent.

Podem ha rebutjat la proposta d'Ábalos. La formació lila critica, d'una banda, que la proposta consisteix a "dedicar recursos públics a assumir, per part de tots els contribuents, les rebaixes en la renda que realitzi qui tingui un habitatge en lloguer". "La bombolla del lloguer no s'ha de sostenir amb fons públics", defensen fonts de la formació lila. A més, critiquen que el text de llei d'habitatge del PSOE no inclou la regulació del lloguer la qual cosa veuen com un "incompliment flagrant de l'acord de govern". El partit de Pablo Iglesias acusa els socialistes de "sucumbir a les pressions de la patronal immobiliària".

La renúncia definitiva del PSOE a respectar el pacte de govern amb Podem arriba després de diversos avisos, verbalitzats tant per Ábalos com per la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. La responsable de la cartera d'economia de la Moncloa ja va assegurar al novembre que la regulació no era una "vareta màgica" per solucionar l'accés a l'habitatge. A finals de febrer, el ministre d'Agenda Urbana va assegurar que l'habitatge és un dret però també un "bé de mercat". 

Amb la proposta anunciada aquest dimecres els socialistes enterren definitivament el seu compromís i deixen tocada de mort la regulació de lloguers catalana. La mesura, aprovada el setembre al Parlament, està pendent de valoració per part del Tribunal Constitucional i ara s'ha clarificat que no compta amb cap aval a Madrid que la blindi políticament.

Anticipant-se a l'anunci d'aquest dimecres, el moviment per l'habitatge de Catalunya ha convocat per aquest dissabte una manifestació davant la delegació del govern espanyol. Les tres principals demandes són la regulació de preus, l'aturada dels desnonaments sense alternativa i la mobilització dels habitatges buits propietat de bancs i fons d'inversió. Després de conèixer la proposta presentada per Ábalos, el Sindicat de Llogaters ha qualificat de "frau democràtic" el trencament del pacte amb Podem i asseguren que el projecte del ministeri d'Agenda Urbana està fet "a mida dels grans tenidors".