Els economistes catalans preveuen que la recuperació ja es noti aquest 2021

Oriol Amat es descarta com a membre del nou Govern: "El meu futur no el veig a la Generalitat, el veig a la universitat i col·laborant en la societat civil"

Locals disponibles, a Barcelona.
Locals disponibles, a Barcelona. | Helena Margarit
17 de març del 2021
Actualitzat a les 12:41h
La situació econòmica anirà a millor els propers mesos. Així ho pronostiquen els economistes catalans segons l'enquesta d'hivern de situació econòmica elaborada pel Col·legi d'Economistes de Catalunya als seus associats i feta pública aquest dimecres. "El punt més dur comença a quedar enrere i la previsió és que s'iniciï ja una recuperació que serà visible a finals d'aquest exercici", ha exposat el responsable tècnic del sondeig, Xavier Segura, durant la seva presentació.

L'índex de confiança dels economistes se situa en el 3,63 pel que fa a Catalunya, però, de cara a l'últim trimestre del 2021, preveuen que ja hagi remuntat fins al 4,15. Un ascens rellevant, tot i que encara lluny del 5,44 previ a la pandèmia. Sigui com sigui, són lleugerament més pessimistes els economistes joves, homes i els de les comarques gironines, que veuen la situació més complicada.

Per altra banda, un 64,7% dels economistes consideren que una de les prioritats del nou Govern -en el camp econòmic- ha de ser actuar sobre els sectors i activitats més danyades per la Covid, molt per davant de l'ocupació (23,4%), la reindustrialització (21,3%) i la sanitat (20,8%). En relació a qui ha gestionat millor la pandèmia, obtenen millor nota les autoritats europees (4,65), seguides per les locals (3,92), les catalanes (3,7) i, en darrer lloc, les espanyoles (3,47), malgrat que totes suspenen.

En tot cas, l'impacte de la Covid segueix sent, per un contundent 85,8%, un dels problemes més importants actualment en l'àmbit econòmic, seguit de lluny per la situació política (45,6%) -sense especificar de quina es tracta-, l'atur (45%) i, en quart lloc, el dèficit fiscal (37,3%). Fins a 1.363 economistes han respost, entre l'11 de febrer i el 10 de març, a aquesta enquesta, la qual s'elabora trimestralment.

A preguntes dels periodistes, el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Oriol Amat, s'ha descartat per formar part del nou Govern, malgrat que havia aparegut en algunes travesses. "El meu futur no el veig a la Generalitat, el veig a la universitat i col·laborant en la societat civil com amb el Col·legi d'Economistes", ha explicat qui ja va ser diputat de Junts pel Sí entre 2015 i 2017.
 

Enquesta del Col·legi d'Economistes by naciodigital on Scribd