Buch lamenta la «tebiesa» de sectors de Junts en defensa dels Mossos

L'exconseller d'Interior nega que s'hagi de "canviar" de dalt a baix el model policial català i veu "obligat" mantenir l'ordre per defensar la democràcia

L'exconseller Miquel Buch, amb Quim Torra.
L'exconseller Miquel Buch, amb Quim Torra. | ACN
17 de març del 2021
Actualitzat a les 11:58h
L'esclat per l'empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél va impactar amb contundència en la negociació entre ERC, Junts i la CUP per aplanar la formació del nou Govern a Catalunya. Un dels episodis que més tensió va generar a la conselleria d'Interior va ser l'atac a la conselleria de Vic, que va obligar els agents que hi havia a sortir a l'exterior amb proteccions bàsiques. Els dirigents de Junts van evitar condemnar els fets en els primers compassos, immersos com estaven en la negociació amb els anticapitalistes, i això va generar malestar a Interior. L'exconseller Miquel Buch, apartat de la política des que va ser cessat per Quim Torra, ha lamentat aquesta "tebiesa", i ha negat que s'hagi de "canviar" de dalt a baix l'ordre públic com s'està negociant.

"Després d'una comissaria hi ha una escola, un ajuntament... Qui decideix què es pot trencar?", s'ha preguntat Buch en una entrevista a RAC1. L'exconseller també ha esmenat Torra, que aquests dies defensa, en el marc de la promoció del seu llibre, que l'autonomia pot ser un "obstacle" per aconseguir la independència. "Per ser independents hem de gestionar l'autonomia", ha ressaltat l'exalcalde de Premià de Mar, que sí que ha defensat una revisió "sistemàtica" del model policial. Aquesta revisió pot passar, ha dit, per posar una càmera als Mossos que intervinguin en càrregues

"Jo vinc d'una cultura en la qual el Govern té moltes obligacions, i una d'elles és mantenir l'ordre per protegir la democràcia. Vaig fer el que vaig poder per mantenir l'ordre al marge del color polític i de la ideologia que hi ha al darrere", ha ressaltat Buch. "Tot ha d'estar valorat i d'aquí se n'ha d'aprendre, i s'ha de poder explicar. Si es rebenten vidres de botigues, la policia ha d'actuar. Si es cremen contenidors, la policia ha d'actuar. Si s'entra a rebentar una comissaria, s'ha de perseguir", ha reflexionat.

Preguntat si la CUP podria tenir la conselleria d'Interior en aquesta legislatura, Buch ha remarcat que prefereix que estigui en mans de Junts o d'ERC. Ara mateix l'ocupa el seu successor, Miquel Sàmper, que podria desplaçar-se a la conselleria de Justícia si Interior l'acaben assumint els republicans. Sàmper no es va presentar a les primàries de Junts per ser diputat a canvi del compromís de continuar a l'executiu. Un dels noms que apareix en les travesses per liderar la seguretat catalana és Ester Capella, ara mateix a Justícia, però també s'estan valorant perfils independents. La prioritat és que sigui una dona qui encapçali Interior, com es va comprometre Pere Aragonès en campanya.

ERC i la CUP porten setmanes negociant com ha de ser el model d'ordre públic a Catalunya, amb la Brimo i els projectils de foam al centre del debat. Els anticapitalistes exigeixen des de fa anys la dissolució de la brigada mòbil dels Mossos i la prohibició de l'ús de les bales de foam per contenir protestes. Sàmper, forçat pels negociadors de Junts, va ser qui va demanar obrir un debat "urgent" sobre ordre públic en seu parlamentària, que s'haurà d'abordar en els propers mesos a la cambra catalana.