Europa avala el certificat de vacunació per viatjar a l'estiu

S'expedirà de forma gratuïta, podrà ser digital o en paper, i s'autentificarà amb un codi QR

Viatgers en un aeroport
Viatgers en un aeroport | Europa Press
17 de març del 2021
Actualitzat el 18 de març a les 10:35h
El passaport sanitari, l'instrument en què dipositen la confiança països que, com Espanya, tenen el turisme com un dels seus puntals econòmics, ha rebut ja el vistiplau de la Comissió Europea. Es tracta d'un certificat que tindrà tres modalitats, que s'expedirà de forma gratuïta i que permetrà a les persones que hagin estat ja vacunades la mobilitat entre països europeus sense necessitat de sotmetre's a les restriccions i controls vigents per la pandèmia, com ara aïllaments o quarantenes.

Com serà? El certificat s'expedirà de forma gratuïta i estarà tant en la llengua del país d'origen com en anglès. A més, ha de comptar amb un codi QR que pugui ser llegible en qualsevol dels territoris per verificar la seva autenticitat. Tindrà format digital o bé en paper.

Es podrà viatjar sense estar vacunat? Amb la vocació d'evitar que aquest passaport suposi un privilegi per a les persones vacunades respecte les que no ho estan, s'especifica que tenir-lo no serà una condició indispensable per poder viatjar a un altre territori, sinó que, en tot cas, determinarà en quines condicions pot fer-ho les persones que sí el tinguin.

"Estar vacunat no serà una precondició per viatjar", han insistit des de Brussel·les. Això vol dir que les persones que no s'hagin pogut vacunar o bé que no hagin volgut fer-ho, també podran viatjar, però complint amb les proves que se'ls requereixi en arribar al país de destí o bé fent les quarantenes establertes.

Tres modalitats: el de vacunació per a les persones que hagin estat immunitzades, el dels viatgers que s'hagin fet un test previ i el d'aquelles que acreditin que han passat la malaltia. Les dades que constaran en el document seran el nom i els cognoms, la data de naixement, el tipus de vacuna que se li ha subministrat, la data i el lloc on es va produir la vacunació i si s'han completat les dues dosis o només una. 

Això vol dir que el document especificarà amb quina de les vacunes autoritzades per l'Agència Europea del Medicament (EMA) ha estat immunitzat el viatger: Pfizer, AstraZeneca, Moderna o Janssen. Tot i això, també el podran obtenir els que hagin rebut la vacuna russa Sputnik V o la xinesa Sinopharm i totes aquelles que hagin estat acceptades per l'Organització Mundial de la Salut.

Hi haurà, però, diferències. Les persones vacunades amb un dels productes avalats per l'EMA gaudiran de lliure circulació sense restriccions entre els països europeus encara que només hagin rebut la primera de les dosis i els falti la segona. Les que hagin rebut la vacuna russa o xinesa, en canvi, es lliuraran de les restriccions si el país de destí les reconeix com a vàlides. 

De fet, l'ús del certificat de vacunació en l'àmbit de la mobilitat quedarà en mans dels governs europeus. Podran decidir si serveix per viatjar o no. També si donen llibertat de moviment als ciutadans que només hagin rebut una dosi d'aquelles vacunes que en requereixen dues. De totes maneres, Brussel·les insta els estats a utilitzar els certificats de vacunació com a salconduit. "Si un estat continua exigint la quarantena o la prova de covid-19, ho haurà de notificar a la Comissió i a la resta d'estats membres i explicar els motius d'aquestes mesures", defensa l'executiu comunitari.

Ara, seran els governs europeus els que hauran de donar el seu aval a aquest document, que no estarà enllestit abans del mes de juny. Els 27 estats membre de la Unió Europea discutiran el sistema de mobilitat ideat per l'executiu d'Ursula Von der Leyen a la pròxima cimera del 25 i 26 de març.