Sánchez es compromet a reprendre el diàleg per «canalitzar» el conflicte amb Catalunya

Rufián defineix la democràcia espanyola com una "barraca" i avisa el PSOE que ERC no desapareixerà del Congrés: "Amb qui aprovaran les lleis, amb nosaltres o amb l'outlet de la dreta?"

Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés.
Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés. | Congrés dels Diputats
17 de març del 2021
Actualitzat a les 12:03h
La primera sessió de control al govern espanyol després del terratrèmol obert a Madrid per la convocatòria d'eleccions anticipades i la sortida de Pablo Iglesias de la vicepresidència segona també ha tingut una derivada catalana. L'encàrregat de posar-la damunt la taula ha estat Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés, que ha carregat amb duresa contra una democràcia, l'espanyola, a la qual ha comparat amb una "barraca". L'afirmació no ha estat compartida per Pedro Sánchez, però el líder del PSOE ha volgut mostrar-se conciliador amb Catalunya: "Estem a l'espera de poder posar en marxa la comissió bilateral de negociació entre la Generalitat i el govern espanyol". La fórmula que ha fet servir és una mescla de la taula de diàleg i de la comissió bilateral existent per a qüestions competencials entre les dues administracions. Pere Aragonès, candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, ha emplaçat el líder socialista a reunir la bilateral per les qüestions del dia a dia i a encetar la negociació política.

Com espera resoldre Sánchez el conflicte enquistat i que, en essència, poc s'ha mogut des que va arribar a la Moncloa, fa pràcticament tres anys? "Es tracta de canalitzar conflictes com el català per les vies democràtiques i legals", ha remarcat el president del govern espanyol, que ha escoltat una vegada més l'advertència de Rufián. El líder d'ERC ha posat en valor els 13 escons dels republicans a Madrid a l'hora de tirar endavant lleis de fiscalitat més justa i de memòria democràtica, per exemple. "Amb qui les aprovaran, amb nosaltres o amb l'outlet de la dreta?", s'ha preguntat, referint-se de manera implícita a la descomposició que viu Ciutadans, que té 10 representants al Congrés i amb qui el PSOE va maniobrar -sense èxit- per foragitar el PP del govern de Múrcia. 

Els republicans han acollit amb ambigüitat la fórmula que ha fet servir Sánchez per referir-se a la represa del diàleg, que combina la mesa de negociació amb la comissió bilateral estatutària pensada per debatre els 44 punts que el líder del PSOE va plantejar a la Generalitat a principis de febrer de l'any passat. En tot cas, els socialistes es van comprometre a reactivar la taula de diàleg en una votació al Congrés just abans de les eleccions catalanes. Junts i la CUP es van abstenir, tot i que ara la formació de Carles Puigdemont, un cop passats els comicis i havent quedat per darrere dels republicans, defensen el mecanisme però li volen posar un horitzó temporal.

L'intecanvi al Congrés ha arribat tan sols un dia després que els diputats d'ERC, Junts, el PDECat i la CUP registressin una proposició de llei d'amnistia com a "punt de partida" per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat. La norma no té cap possibilitat de prosperar perquè el PSOE ja ha dit que s'hi posicionarà en contra, i l'independentisme aspira a què els comuns -com a mínim- s'hi abstinguin. El grup que lidera Jaume Asens a la cambra baixa espanyola és partidari de la fórmula de la reforma del delicte de sedició, que continua congelat, el mateix que passa amb els indults dels condemnats per l'1-O.

El temor que existeix tant al Govern com en els equips negociadors de la investidura de Pere Aragonès és que l'escenari obert a Madrid -eleccions fortament polaritzades amb Isabel Díaz Ayuso com a possible contrapoder de Sánchez si surt reforçada de les urnes malgrat l'aposta d'Iglesias- acabi enterrant el diàleg en els propers mesos. L'executiu català en funcions insisteix que la mesa de negociació s'ha de reunir "immediatament" després que es formi Govern a Catalunya, i insisteix en l'autodeterminació i l'amnistia com a vies per resoldre la situació. Cap de les dues depenen de la Generalitat i, fins ara, Sánchez s'ha mostrat reticent a abordar-les, com va quedar clar en la primera cita de la taula de diàleg i en les reunions mantingudes amb l'expresident Quim Torra.

Intercanvi Sánchez-Casado amb Iglesias de fons

La precampanya madrilenya ha estat protagonista en tota la sessió de control. Qui ha estat més explícit ha estat Pablo Casado, líder del PP, que ha vaticinat que el 4 de maig -dia dels comicis autonòmics- serà l'inici de la reunificació de la dreta sota les sigles del PP. Sánchez li ha retret que fes un "míting" des l'escó, i ha apuntat que Casado representa el "pitjor" de la tradició dels populars: la "corrupció" i el "transfuguisme" registrats, segons el líder del PSOE, explicitats a la regió de Múrcia. Iglesias ha estat més explícit i ha assenyalat directament el secretari general del PP, Teodoro García Egea, de "comprar" la voluntat de tres dirigents murcians de Ciutadans per integrar-se al govern de la regió i, de passada, liquidar la moció de censura del PSOE i els taronja.

El líder d'Unides Podem ha rebut els atacs de la dreta -en concret, d'Edmundo Bal i de García Egea-, i ha aprofitat la dicotomia plantejada per Díaz Ayuso -"comunisme o llibertat- per reivindicar els dirigents comunistes de l'exili i la Transició. "No els arriben ni a la sola de la sabata", ha assenyalat Iglesias. "Per a vostès, la llibertat és un grup de privilegiats que no compleix les normes", ha ressaltat l'encara vicepresident segon del govern espanyol. La seva successora serà Yolanda Díaz, ministra de Treball, que serà relegada a la tercera vicepresidència perquè la segona serà per a Nadia Calviño, màxima responsable de la política econòmica de la Moncloa.