Sánchez ascendeix Calviño i situa Yolanda Díaz a la vicepresidència tercera

La substituta de Pablo Iglesias, que mantindrà la cartera de Treball, es veu relegada respecte del rang que tenia el líder de Podem al govern espanyol

Pedro Sánchez, flanquejat per Nadia Calviño i Pablo Iglesias
Pedro Sánchez, flanquejat per Nadia Calviño i Pablo Iglesias | Flickr Moncloa
16 de març del 2021
Actualitzat a les 20:39h
Pedro Sánchez ja ha enllestit part dels canvis pendents després de l'anunci de Pablo Iglesias de deixar el govern espanyol per ser candidat d'Unides Podem a la Comunitat de Madrid. La decisió final no casa amb les intencions d'Iglesias, que pretenia que la seva substituta, Yolanda Díaz, fos vicepresidenta segona, com ell. El líder del PSOE, en canvi, ha optat per situar Díaz com a vicepresidenta tercera i ascendir Nadia Calviño, responsable de la política econòmica, al lloc protocolari que ocupava Iglesias.

"Els dos consideren que hi ha acord en els canvis que s'han de fer i només falta rematar alguns detalls en base a l'acord de coalició". Aquest era el contingut del comunicat emès per la Moncloa després que Sánchez i Iglesias s'haguessin reunit per abordar el relleu del vicepresident segon després que hagi anunciat que deixarà el govern espanyol per ser candidat a Madrid. Amb tot, ni a la breu nota ni a la roda de premsa posterior al consell de ministres s'havia aclarit si Yolanda Díaz podrà mantenir la carpeta de Treball si assumeix la vicepresidència segona de l'executiu en substitució d'Iglesias.

El punt de fricció era que, en cas de compaginar aquest càrrec amb Treball, com el líder de Podem havia defensat en l'anunci de la seva sortida del govern, suposaria que Díaz passaria per davant de Calviño -vicepresidenta tercera- ostentant una responsabilitat de la mateixa àrea. La portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, no s'ha mullat sobre aquesta qüestió i ha recordat que la incorporació de nous membres del govern i l'assumpció de responsabilitats és una de les poques prerrogatives que correspon només al president. La intenció d'Iglesias era que Díaz, sense deixar Treball, assumís la vicepresidència segona i que la dirigent de Podem Ione Belarra s'incorpori com a ministra de Drets Socials. 

Montero ha subratllat que havia de ser Sánchez qui prengués la decisió i ha recordat que no tenia per què ser imminent, ja que Iglesias ha manifestat la seva intenció de deixar el govern un cop arrenqui la campanya madrilenya, és a dir, sobre el 20 d'abril. Qui sí que s'ha pronunciat més clarament sobre la situació ha estat la vicepresidenta quarta, Teresa Ribera, que ha defensat que es mantingui l'actual estructura: una vicepresidència social, una d'econòmica i una ambiental.

En tot cas, la portaveu del govern i ministra d'Hisenda ha subratllat que la sortida d'Iglesias no suposarà un avançament electorat a l'Estat ni modificarà l'acord del govern de coalició segellat a l'inici de la legislatura entre el PSOE i Podem i que la prioritat serà el combat contra la desigualtat i les mesures "ambicioses" per fer front a la crisi social i econòmica. De fet, ha assegurat que la reunió del consell de ministres s'ha centrat en aquesta qüestió i no en els moviments polítics de les últimes hores i que no hi ha cap previsió que no passi per esgotar la legislatura. 

De fet, sobre el terratrèmol que s'ha derivat des de la presentació de la moció de censura fallida a Múrcia per part de Ciutadans i del PSOE, Montero ha acusat el PP d'"emparar i tolerar pràctiques de transfuguisme i corrupció". Aquesta actitud, ha lamentat, qüestiona el compromís dels populars amb els "valors democràtics" i suposa un incompliment del pacte antitransfuguisme signat per tots els partits.