La mentoria empresarial, una eina per a la recuperació

L’assessorament voluntari per part de professionals amb experiència augmenta la supervivència dels projectes empresarials

La mentoria augmenta la supervivència dels nous projectes empresarials
La mentoria augmenta la supervivència dels nous projectes empresarials | Maxime/Unsplash
NacióDigital
18 de març del 2021
La mentoria empresarial és una pràctica àmpliament coneguda i estesa entre els països del món anglosaxó. Consisteix en un procés d’acompanyament voluntari i limitat en el temps per part d’un mentor o mentora -un professional amb experiència acreditada-, que guia i assessora l’empresari o empresària en el procés de presa de decisions que són clau per al futur. 

Els destinataris dels programes de mentoria són principalment emprenedors/es, persones treballadores autònomes, microempreses, empreses amb potencial de creació d’ocupació i de recent creació, pimes, startups, cooperatives de treball associat o cooperatives de serveis.

Els programes de mentoria han estat sempre de gran ajuda per millorar la competitivitat d'empreses petites o de nova creació i per incrementar-ne la ràtio de supervivència. Però, ara, en un context de crisi econòmica derivada de la pandèmia de la Covid, esdevenen una eina encara més valuosa per enfortir el teixit empresarial català i fer-lo més resilient a la incertesa.

Un mentor/a pot ajudar a les empreses a afrontar reptes (com ara l'accés al finançament, la reestructuració de models comercials i de treball), a innovar i a créixer. A més, el fet de compartir l'experiència personal, professional i empresarial dels mentors/es ajuda les persones mentorades a desenvolupar noves habilitats i competències personals. En aquest sentit, cal destacar que alguns programes de mentoria ofereixen altres activitats complementàries com formació i networking. 

Nova web informativa

Hi ha estudis que demostren que els programes de mentoria tenen un impacte directe en les ràtios de supervivència empresarial: les empreses que participen en aquests programes tenen una ràtio de supervivència que oscil·la entre el 70% i el 87% després dels primers cinc anys de vida, el doble de la ràtio que presenta el conjunt de la resta d'empreses.
A finals de l’any passat, la direcció general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat va decidir reforçar la promoció de la mentoria amb una campanya de difusió i amb la creació d’un espai al web del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda: mentoriaempresarial.gencat.cat.

En aquesta nova web es detallen els programes de mentoria que s’imparteixen actualment a Catalunya. Els finançadors d’aquests programes són diversos. Des dels departaments de Generalitat -Presidència (Institut Català de la Dona), Empresa i Coneixement i Treball, Afers Socials i Famílies-, a les diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, o entitats i empreses privades.

A més, en el nou espai web s’inclou un destacat per a aquelles persones que vulguin fer de mentores.

Segons estimacions del Departament de la Vicepresidència, només 1.835 empreses són "mentorades" anualment de mitjana, el que representa un 0,2% del total de les empreses i les persones treballadores autònomes que hi ha a Catalunya, i que segons dades de l’Idescat, l’any 2019 n’eren un total d’1.173.439. 

Pel que fa als perfils dels mentors, acostumen a ser empresaris i directius en actiu, professionals sèniors en actiu, alts executius, empresaris de grans empreses, emprenedors, socis cooperativistes amb experiència al Consell Rector, exempresaris i exdirectius, consultors o directius jubilats.