El Govern renuncia a calendaritzar la relaxació de mesures per a Setmana Santa

Budó assenyala que l'obertura de la mobilitat comarcal ja permet als sectors afectats planificar de cara als dies festius de les properes setmanes

Un peatge durant la pandèmia
Un peatge durant la pandèmia | ACN
16 de març del 2021
Actualitzat a les 15:49h
A diferència del que va assenyalar fa dues setmanes el Govern, no hi haurà un calendari concret de mesures de relaxació de cara a la Setmana Santa. En aquests termes s'ha expressat aquest dimarts la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al consell executiu. Budó ha indicat que, de cara als dies festius a cavall de finals de març i principis d'abril, els sectors afectats -especialment el turisme interior- ja poden planificar la seva activitat. Des d'aquest dilluns, els ciutadans es poden desplaçar sense límit per Catalunya sempre i quan no tinguin contacte fora de la seva bombolla, i la mesura continuarà vigent -si no varien les dades i es decideix prorrogar la resolució actual que regeix les restriccions- durant aquesta Setmana Santa.

"Tot es farà en funció de les dades epidemiològiques", ha insistit Budó, que ha remarcat que malgrat que es permeti el moviment entre comarques cal continuar complint amb les mesures vigents. Això vol dir, en essència, no tenir contacte fora dels grups bombolla ni promoure reunions de més de sis persones. Si s'amplia la relaxació de cara als dies festius, el Govern s'ha compromès a comunicar-ho "amb temps".

En les últimes hores, això sí, hi ha hagut canvis de tendència en la pandèmia a Catalunya. El risc de rebrot augmenta després de dies a la baixa, i suma tres punts situant-se a 180. La velocitat de propagació de la Covid-19, l'anomenada Rt, puja a 0,95, segons el darrer balanç del Departament de Salut. L'evolució de les dades fa preveure que aquest canvi de dinàmica, amb alguns indicadors a l'alça, es pot mantenir en els propers dies. En paral·lel, la incidència a 14 dies baixa i passa de 194,30 a 193,06. S'han declarat 1.038 nous casos confirmats, amb un total de 576.348. S'ha informat de 12 noves morts i el total és de 21.045 en tota la pandèmia.

Budó va defensar ahir que "ja és moment" de "donar aire a la gent i als negocis". Això podria comportar allargar el toc de queda fins a les onze de la nit per poder sopar fora de casa. També donava per fet que en 15 dies no decaurà la mobilitat entre comarques "si no hi ha un daltabaix" però descartava que es pogués posar en marxa l'oci nocturn.

El trànsit va augmentar entre un 16% i un 22% a les autopistes catalanes en el primer dia de desconfinament comarcal en comparació amb la setmana passada, segons dades del Servei Català de Trànsit (SCT). Per l'AP-7 a la Roca del Vallès hi van circular 69.302 vehicles aquest dilluns, un 18,9% més que el mateix dia de la setmana passada. Per la C-32 a Vilassar de Mar hi van circular 69.302 vehicles, un 18,91% més; mentre que per la mateixa via a Cubelles hi van passar 12.991, un 16,71% més. Per últim, la C-33 a Mollet va registrar la circulació de 62.085 vehicles, un 22,7% més que la setmana passada. D'altra banda, durant tot el dia es van moure 876.000 vehicles per l'àrea metropolitana de Barcelona, el que representa un increment del 9,15%.