El Govern urgeix Sánchez a abordar el diàleg amb Catalunya al marge de les eleccions a Madrid

Budó demana "responsabilitat" al PSOE per encetar una nova etapa amb Catalunya i els reclama el suport a la llei d'amnistia registrada per l'independentisme a Madrid

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, abans de la reunió del Govern.
La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, abans de la reunió del Govern. | Rubén Moreno / Govern
16 de març del 2021
Actualitzat a les 15:26h
El terratrèmol a Madrid amenaça de convertir-se en un nou escull per al diàleg entre Catalunya i l'Estat. L'independentisme observa amb temor que Pedro Sánchez, després del moviment de peces que ha derivat en eleccions anticipades convocades per Isabel Díaz Ayuso i la sortida de Pablo Iglesias del govern espanyol, aprofiti per ajornar qualsevol negociació política amb la Generalitat. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha urgit Sánchez a abordar el conflicte malgrat admetre que la solució -que segons la part catalana ha de passar per l'amnistia i l'autodeterminació- no serà immediata. "Els resultats no seran demà mateix", ha ressaltat Budó en roda de premsa.

La formació de Govern a Catalunya depèn de l'entesa entre ERC i Junts, que després de superar l'escull de la constitució del Parlament -amb Laura Borràs com a presidenta- afronta ara una negociació al límit per decidir les prioritats de la legislatura i redissenyar l'executiu. Quan estigui constituït, Budó ha remarcat que el diàleg s'ha de posar en marxa immediatament. Una de les qüestions que hi ha damunt la taula és quina estratègia seguir a Madrid, amb la taula de negociació entre governs pendent de reunir-se des del 26 de febrer de l'any passat, i ERC i Junts parlen sobre quin marge d'ha de donar a l'entesa amb l'Estat. Un dels límits temporals que hi ha és el 2023, any d'eleccions municipals i en el qual, en teoria, acaba la present legislatura espanyola.

"Els conflictes existents s'han de resoldre des de la política. Hi ha d'haver una mesa de negociació per resoldre políticament el que és un conflicte polític. Per al Govern, això passa per una llei d'amnistia i per l'exercici de l'autodeterminació. Quina proposta té l'Estat més enllà de la presó, l'exili i la repressió?", s'ha preguntat la consellera de la Presidència, que ha apuntat que el PSOE té una oportunitat "magnífica" per posicionar-se a favor de l'amnistia amb la llei que l'independentisme ha registrat aquest matí al Congrés. El secretari d'organització dels socialistes, José Luis Ábalos, ja va indicar ahir que l'amnistia no era una via viable i la va descartar, com també faran el PP i Vox.

Preguntada sobre l'adeu de Pablo Iglesias, un dels poc dirigents estatals que ha defensat un referèndum a Catalunya i s'ha solidaritzat amb la situació dels presos -als quals ha visitat- i dels exiliats -adjectiu que veu adequat per a la situació de Carles Puigdemont-, la portaveu de l'executiu ha apuntat que no hi ha hagut "gaires avenços" en la negociació malgrat la seva presència a la Moncloa. Ha admès que hi ha una "sensibilitat diferent" per part d'Iglesias, però ha assenyalat que no hi ha hagut "resultats concrets" de la participació d'Unides Podem a l'executiu espanyol.

Budó ha indicat que el calendari de la investidura de Pere Aragonès, que s'ha de celebrar abans del 26 de març, no depèn del Govern. "Hi ha temps perquè els equips negociadors treballin de manera discreta. Ja ens informaran de quin és el calendari", ha apuntat la consellera de la Presidència, que no ha volgut entrar a valorar les revelacions i les crítiques que desgrana l'expresident Quim Torra en el seu dietari centrat en els pitjors dies de la pandèmia. Torra lamenta haver-se sentit sol davant del coronavirus, sense el suport del Govern i, a vegades, sense la informació necessària.