El moviment per l'habitatge acusa de «frau» el govern espanyol i es manifestarà dissabte a Barcelona

Entitats socials pressionen la Moncloa per regular els lloguers a tot l'Estat i aturar els desnonaments sense alternativa en el marc de la nova llei estatal

Roda de premsa del moviment per l'habitatge
Roda de premsa del moviment per l'habitatge | Andreu Merino
16 de març del 2021
Actualitzat a la 13:25h
El moviment per l'habitatge i desenes d'entitats socials es manifestaran dissabte a Barcelona per pressionar el govern espanyol i reclamar al PSOE i Podem que la nova llei d'habitatge estatal que estan negociant no consideri les llars com un bé de mercat sinó com un "dret fonamental". La pressió del moviment per l'habitatge se centra especialment en els socialistes i avui han presentat la manifestació de dissabte davant la seu del PSC.

La marxa està convocada a les 11 del matí davant la delegació del govern espanyol a Catalunya, al carrer Mallorca de Barcelona, i està previst arribar fins a la plaça de Sant Jaume. Les entitats convocants reclamen a l'executiu de Pedro Sánchez que respecti el pacte de govern a la Moncloa i reguli el preu dels lloguers a tot l'Estat. També, que s'aturin tots els desnonaments de famílies sense alternativa habitacional i que es "mobilitzin" els habitatges buits de bancs i grans tenidors per poder-los destinar a usos socials.

La manifestació arriba en un moment en què l'habitatge és un dels motius de tensió entre PSOE i Podem. Sobretot després que el ministre socialista d'Agenda Urbana, José Luis Ábalos, rebutgés a finals de febrer aplicar la regulació de preus, defensant que l'habitatge és un "bé de mercat". Ábalos i el PSOE també han estat en el punt de mira del moviment per l'habitatge per les reticències a dictar una aturada generalitzada dels desnonaments durant la pandèmia.

Aquest és el context en què PSOE i Podem negocien la futura llei d'habitatge estatal, que inicialment havia de veure la llum a finals de febrer i que finalment Ábalos es va comprometre a portar al març al Consell de Ministres. La campanya electoral catalana ja va provocar que les negociacions s'aturessin i queda per veure si la convocatòria electoral a la Comunitat de Madrid el 4 de maig causarà el mateix efecte. 

En la roda de premsa d'avui, els representants del moviment per l'habitatge han assegurat que la dimissió d'Iglesias com a vicepresident del govern espanyol per batre's amb Ayuso a Madrid no ha d'implicar canvis en les negociacions de la llei. "No hauria de tenir conseqüències", han dit. Ione Belarra (Podem) serà ministra de Drets Socials després de l'adeu d'Iglesias i està previst que es mantingui com a part activa del seu partit en les negociacions per la llei d'habitatge. 

A més d'assenyalar el govern espanyol, el moviment per l'habitatge també reclama al Parlament de Catalunya que recuperi el decret antidesnonaments tombat pel Tribunal Constitucional (TC). Un objectiu pel qual ja han aconseguit el compromís per escrit d'ERC, JxCat, CUP i comuns, una majoria de la cambra. "El TC ha estat al servei de les elits per atacar la sobirania", ha dit Juanjo Ramón, de la PAH.

Més de 5.000 desnonaments el 2020

El portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, ha assegurat que la situació actual de l'habitatge a Catalunya i a l'Estat d'"extrema gravetat", després que a Catalunya hi hagués més de 5.000 desnonaments el 2020 tot i els efectes de la pandèmia. "Les regles del joc expulsen la gent de casa i cap govern pot ignorar el que la societat demana", ha insistit. "Sánchez no seria president ni tindria pressupostos sense l'acord al qual va arribar per regular els lloguers. El PSC i el PSOE ignoren els acords i se sotmeten al sector immobiliari, i serem implacables amb aquest frau", ha apuntat.

La portaveu de la campanya Guerra a Cerberus, Bàrbara Roch, ha recordat que l'aturada dels desnonaments i la regulació dels peus del lloguer són alguns dels acords als quals va arribar el Primer Congrés d'Habitatge a Catalunya, celebrat el novembre del 2019. "Tot el que s'ha aconseguit és gràcies al moviment per l'habitatge", ha defensat.

La manifestació de dissabte compta amb el suport de l'Observatori DESC, l'Aliança contra la Pobresa Energètica, la Marea Pensionista o la Taula del Tercer Sector, entre d'altres. 
Arxivat a