eleccions catalanes 14-F

Impulsen una denúncia col·lectiva per vulneració del dret de vot dels catalans a l'exterior

L'associació Atenes recull casos de persones a les quals no se'ls va recomptar el vot el 14-F

per Bernat Surroca , 16 de març de 2021 a les 13:15 |
Una persona exercint el seu dret a vot | Aj de Rubí
L'associació Atenes presentarà una denúncia per vulneració de drets fonamentals dels catalans residents a l'exterior. L'objectiu és presentar una demanda conjunta dels ciutadans afectats que no van veure com el seu vot no va ser recomptat a les eleccions del 14 de febrer. Catalans a l'exterior han creat un formulari per confirmar amb les juntes electorals si el vot ha arribat a temps i ha estat escrutat. Els votants a qui es va vulnerar el dret a vot han d'enviar els seus casos a l'associació Atentes per poder-ho denunciar. 

La periodista i experta en vot exterior Mireia Domènech és una de les impulsores d'aquesta denúncia. En declaracions a NacióDigital, explica que els vots emesos des de l'exterior no desapareixen sinó que les ambaixades i els consolats els envien i se'n desentenen. "Es dona la situació que has votat però no has votat i aquí és on pot haver una vulneració de drets fonamentals", sosté. El problema passa, entre d'altres, per una mala gestió del vot. "Posen en mans d'empreses privades els vots de la gent enlloc d'enviar-ho per valisa diplomàtica", lamenta Domènech, que també denuncia una falta de transparència per part dels consolats, que no publiquen les dades de participació. A les últimes eleccions, 460 vots es van declarar nuls, una xifra molt més alta del que és habitual, i no se sap per què. "És totalment arbitrari", diu la periodista. Això també es denunciarà.


Només van poder votar el 4,2% dels catalans a l'exterior

Des de la crisi de 2008 la Catalunya exterior s'ha multiplicat per dos i actualment hi ha més de 300.000 catalans residint a l'estranger. Només 10.716 catalans residents a l'exterior han pogut exercir el seu dret a vot a les eleccions del Parlament. Això significa un 4,2% dels electors a l'estranger dels 255.163 registrats al Cens Electoral de Residents Absents (CERA). 16.729 persones van sol·licitar exercir el dret a vot, i només un 64% han completat el procés de votació. JxCat és el partit que té més suport dels ciutadans residents a l'exterior a totes les demarcacions, amb un total de 2.731 vots en total. El segueix el PSC, amb 1.939 vots; i ERC, amb 1.922 vots.El mecanisme del vot exterior és complex i el propi sistema desincentiva la participació dels catalans que viuen fora del país. Per què passa això? S'hi sumen molts factors: una reforma de la llei de règim electoral (Loreg) excessivament garantista, uns procediments complexos que no tothom entén ni té ganes de fer, i un cert desinterès per part de l'administració. Tot plegat fa que molta gent que potser voldria votar, perdi les ganes de fer-ho.


Els catalans que viuen a l'estranger i volen votar a les eleccions catalanes o espanyoles han de fer el que s'anomena vot pregat, és a dir, demanar expressament a l'Estat que se'ls deixi votar. Aquest ja és un primer tràmit. A partir d'aquí, si tot el sistema funciona, reben una targeta censal amb tot el material electoral, però no és estrany que les paperetes no arribin a temps. El calendari és estricte i tot s'ha d'encabir en menys de 54 dies, el temps entre la convocatòria electoral i el dia de les eleccions. De tota manera, pot passar, com és el cas, que malgrat complir els terminis el vot no s'arribi a recomptar.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació