El PP quedaria 13 punts per sota del PSOE i Vox s'acosta al segon lloc, segons el CIS

Cs no s'enfonsa, segons l'enquesta, i pràcticament empataria en la quarta posició amb Podem

Els líders de Vox i el PP, Santiago Abascal i Pablo Casado, en una imatge d'arxiu.
Els líders de Vox i el PP, Santiago Abascal i Pablo Casado, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
16 de març del 2021
Actualitzat a les 12:25h
El PSOE guanyaria clarament unes eleccions estatals, si es disputessin ara i el PP podria fins i tot patir pel segon lloc. Segons el baròmetre de març del CIS, fet públic aquest dimarts, els socialistes obtindrien el 31,3% dels vots, més de tres punts més que en les eleccions del 2019, i superaria per més de 13 al PP, que es quedaria amb el 17,9%, quasi tres punts menys que el 20,8% dels darrers comicis.

Vox, a més, creixeria respecte anteriors baròmetre i tornaria a situar-se al 15%, quasi el mateix resultat obtingut fa poc més de dos anys, tot i que ara es quedaria a menys de tres punts dels populars i, per tant, l'extrema dreta s'acosta al segon lloc, reforçada després de les eleccions catalanes. Per darrere, a diferència del que pronostiquen altres enquestes, Cs no només no es desinflaria sinó que passaria del 6,8% de les darreres eleccions a un 9,5%, pràcticament empatant la tercera posició a Podem i les seves confluències (9,6%), caient més de tres punts.

El baròmetre de febrer ja assenyalava que els socialistes guanyarien còmodament, tot i que llavors la diferència era de 12 punts i Vox encara quedava molt lluny del PP i Podem resistia més. Pel que fa als partits catalans, ERC obtindria el 3,2% dels vots de tot l'Estat (0,4 punts menys que el 2019), Junts retindria l'1,5% (0,7 punts menys) i la CUP, el 0,8% (0,2 punts menys). Les entrevistes per al baròmetre es van fer entre l'1 i l'11 de març.

En relació al coronavirus, gairebé la meitat dels enquestats, un 48,9%, defensa que cal prendre mesures més exigents, mentre que un 29,6% opina que es pot seguir amb les restriccions actuals. De fet, un 44,7% creu que el pitjor de la pandèmia ja ha passat, mentre que un 26,9% afirma que l'actual és encara el pitjor moment i un 13,5%, que el pitjor encara ha d'arribar. A l'espera de saber com impacta l'última polèmica amb les vacunes d'AstraZeneca, el 82,5% estava disposat a vacunar-se quan li arribés el torn.

Finalment, el baròmetre també pregunta per quins àmbits estan infrafinançats i en quins es podria retallar. On més es reclama augmentar recursos és en investigació (el 82,4% creu que se'n destinen massa pocs) i la sanitat (74,9%), seguit del medi rural (62,1%) i pensions (61,8%), mentre que, en darrer lloc, es troba l'àmbit de Defensa (20,9%). Aquest, de fet, seria la primera opció de retallada, ja que un 50,5% estaria a favor de reduir-ne el pressupost si calgués gastar menys, per davant d'obres públiques (43,9%) i transport i comunicacions (33,7%).