La Fiscalia investiga Colau per suposades subvencions irregulars

Una entitat vinculada a Societat Civil Catalana denuncia l'alcaldessa de Barcelona per la concessió d'ajudes a entitats socials des de l'Ajuntament

Ada Colau, en una imatge d'arxiu
Ada Colau, en una imatge d'arxiu | David Zorrakino/Europa Press
Bernat Surroca / Andreu Merino
16 de març del 2021
Actualitzat a les 18:53h
La Fiscalia ha obert formalment una investigació contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per suposades subvencions irregulars, segons han confirmat fonts del ministeri públic a NacióDigital. El cas neix d'una denúncia de l'associació Abogados Catalanes por la Constitucions, propera a Societat Civil Catalana, i fa referència a la concessió de subvencions a entitats socials com l'Observatori DESC, la PAH, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i Enginyeria Sense Fronteres.

Colau ha assegurat que l'atorgament de subvencions a per part de l'Ajuntament compleix tota la normativa. Segons ha explicat en declaracions a RAC1, ni ella ni les altres persones denunciades per donar subvencions presumptament irregulars ha rebut encara cap notificació però està convençuda "que no hi ha cap causa". "Si en algun moment se'ns contacta col·laborarem a donar tota la informació perquè no tenim res a amagar", ha dit.

La denúncia inclou acusacions de prevaricació, frau en la contractació, tràfic d'influències i malversació. A més de Colau, l'associació també denuncia la quarta tinent d'alcaldia de l'Ajuntament, Laura Pérez, les exregidores de Barcelona en Comú durant el passat mandat Gala Pin i Laia Ortiz i la directora de l'Observatori DESC, Irene Escorihuela. 

Des de l'Observatori DESC i l'Aliança contra la Pobresa Energètica asseguren estar "tranquils" per l'obertura de diligències per part de la Fiscalia i recorden que els convenis per rebre les subvencions ja existien en l'etapa de Xavier Trias com a alcalde

Segons els denunciants, les subvencions van ser directes per esquivar una licitació oberta o un concurs per atorgar-les, amb la justificació del seu caràcter excepcional. "Només es pot interpretar, presumptament, com una forma encoberta de superar la lliure concurrència competitiva d'altres entitats", diu la denúncia.

Fonts oficials municipals expliquen que el conveni de col·laboració amb les entitats que assenyala la denúncia no s'ha modificat des del mandat de Trias a l'Ajuntament de Barcelona. Aquest dimarts, a través d'un comunicat, l'Ajuntament ha assegrat que Colau "no atorga cap subvenció" sinó que ho fa la Comissió de Govern o l’estructura gerencial administrativa, en funció de l’import subvencionat. 

L’Ajuntament recorda que l’atorgament de subvencions és un procediment especialment reglat per la Llei General de Subvencions i l’Ordenança Municipal de Subvencions. L’equip de govern està convençut de la legalitat d’aquestes ajudes, així com del seu interès públic, i assegura que facilitarà a la justícia tota la documentació que li sigui requerida. L'Ajuntament també assegura que les subvencions investigades són també auditades externament per garantir el compliment dels objectius de les ajudes.

Una entitat propera a Societat Civil Catalana

Abogados Catalanes por la Constitución es defineix com una entitat en defensa dels "drets i llibertats" a Catalunya i ha treballat en diverses ocasions amb Societat Civil Catalana. Les dues entitats van denunciar l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, per no despenjar el llaç groc de la façana del Palau de la Generalitat. L'associació també va presentar la demanda que va desembocar en la prohibició judicial de penjar el símbol de solidaritat amb els presos polítics a la façana de l'Ajuntament de Barcelona.
Arxivat a