Els comuns acusen ERC de situar-los a l'oposició i optar per l'aliança «fracassada» amb Junts

Consideren que la llei d'amnistia que registraran aquest dimarts els partits independentistes no ha de ser "incompatible" amb la reforma de la sedició i els indults

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa | Catalunya en Comú
15 de març del 2021
Actualitzat a les 21:09h
Els comuns es veuen ja a l'oposició. Així ho ha expressat el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que després de les votacions per triar presidenta del Parlament ha acusat ERC d'haver escollit la fórmula "fracassada" de l'aliança amb Junts en comptes d'apostar per un govern d'esquerres. "ERC ens haurà d'explicar per què Borràs no era bona per anar a unes llistes electorals, com va dir, i sí per presidir el Parlament", ha etzibat.

Mena ha argumentat que l'oferta de la seva formació de pactar govern amb els republicans i investir Pere Aragonès amb el suport extern del PSC es mantindrà vigent fins al final, tot i que ja ha donat pràcticament per fet que les negociacions culminaran amb una reedició de l'acord entre ERC i Junts. En aquest sentit, ha advertit que els comuns actuaran de "dic de contenció" davant de qualsevol intent de retallar drets i serveis públics, la tendència que atribueixen al Govern si està format per consellers del partit de Carles Puigdemont.

Catalunya en Comú també ha llançat un missatge als socialistes, a qui ha reclamat que remin a favor d'una majoria d'esquerres. "Ara que l'experiment de Múrcia ha fracassat, el PSC ha d'entendre que les úniques aliances possibles són les d'esquerres", ha apuntat Mena, citant els casos del Parlament i el Congrés. "Continuarem treballant per un govern de coalició suportat per les forces progressistes", ha remarcat, al mateix temps que insistia que no temen un canvi d'aliances a la cambra baixa espanyola.

"Els números no donen. Ciutadans té deu diputats, i ja veurem si algun fa el salt. Hi ha dues maneres de fer política: la de les baralles, com estan fent les dretes, i la dels acords pensant en la gent. La mateixa setmana que les dretes es barallaven, el govern de coalició aprovava 11.000 milions d'euros d'ajuts directe", ha insistit Mena, que també s'ha referit a la llei d'amnistia que demà l'independentisme registra al Congrés.

Els comuns sostenen que les tres vies per aconseguir la llibertat dels presos -amnistia, indults i reforma del codi penal- no són "excloents", sinó "compatibles". "Quan arribi la proposició de llei de l'amnistia, l'analitzarem. En principi, les tres vies són complementàries", ha remarcat Mena, que ha indicat que l'objectiu ha de ser que els presos siguin al carrer. Pel que fa a la reforma del codi penal, la proposta que han fet arribar els comuns encara no té resposta del ministre Juan Carlos Campo.