Cs s'esberla: Arrimadas força les primeres dimissions després de la moció de censura fallida a Múrcia

José María Espejo-Saavedra i Carlos Cuadrado, negociadors de la maniobra contra el PP, fan un pas al costat tot i que continuaran al comitè executiu del partit; Toni Cantó dimiteix i deixa l'acta de diputat

Inés Arrimadas, en una imatge d'arxiu
Inés Arrimadas, en una imatge d'arxiu | ACN
15 de març del 2021
Actualitzat a les 20:10h
Ciutadans s'esberla. La presidenta del partit, Inés Arrimadas, ha forçat les primeres dimissions en l'executiva que la formació ha celebrat aquest matí després de la maniobra fallida a Múrcia i les possibles eleccions anticipades a la Comunitat de Madrid. José María Espejo-Saavedra i Carlos Cuadrado han deixat les seves vicesecretaries de Ciutadans, tot i que continuaran en el comitè permanent del partit. Tots dos van formar part de les negociacions de la moció de censura a Múrcia. Segons la formació taronja, han decidit fer "un pas al costat" però continuaran a la direcció per "treballar en el projecte al costat d'Arrimadas". 

La líder del partit ha proposat crear una executiva "permanent de concentració" i integrar-hi la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, el fins ara vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, i el vicepresident d'Andalusia, Juan Marín, amb Toni Cantó i Jordi Cañas com a secretaris, i ella com a presidenta. Arrimada prova d'aplacar d'aquesta manera els crítics que demanen canvis profunds després del fiasco de la moció de censura a Múrcia i la convocatòria electoral a Madrid.

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, no dimiteix malgrat el fracàs de la maniobra a Múrcia i els darrers mals resultats del partit. Després de l'executiva extraordinària d'aquest matí, Arrimadas ha denunciat una "operació" per intentar acabar amb Ciutadans i ha agraït a Espejo-Saavedra i Cuadrado que hagin fet un pas al costat després del fracàs a Múrcia. "Ciutadans és un partit que incomoda", ha assegurat la dirigent del partit taronja, que ha definit el partit com l'únic de "centre liberal net" d'Espanya.

Arrimadas preveu més fugues en els pròxims dies de membres de Ciutadans. Pel que fa a les eleccions anticipades a Madrid, Arrimadas ha fet una crida a evitar els bàndols i fer que la presidència depengui "del centre". La presidenta del partit ha admès que aquests últims dies han estat "durs" però ha volgut fer "un pas ferm" per resoldre la situació. 

Nova executiva sense Cantó

La nova executiva de Cs quedarà integrada per Inés Arrimadas com a presidenta, Marian Bravo com a secretària general, Edmundo Bal com a portaveu i Melissa Rodríguez com a portaveu adjunta. Seran secretaris Ignacio Aguado, Jordi Cañas, Carlos Cuadrado, Guillermo Díaz, Jose María Espejo-Saavedra, Sara Giménez, Juan Marín, Daniel Pérez i Begoña Villacís.

Qui havia de formar part de l'executiva però finalment ha presentat la dimissió ha estat Toni Cantó, que ha sortit enfadat de l'executiva de Ciutadans. "Hem d'assumir responsabilitats i ells no ho estan fent", ha dit en una atenció als mitjans fora de la seu del partit. Cantó, crític amb Arrimadas, ha dit que Rivera va donar una "lliçó sobre com es comporta un senyor" i ha demanat que Ciutadans vagi a les eleccions de la Comunitat de Madrid amb el PP. "El centredreta no pot perdre la Comunitat de Madrid, hem d'anar amb el PP a les eleccions", ha dit, i ha assegurat sentir-se "trist i fotut". Cantó també ha denunciat a l'acta de diputat.

El moviment fallit a Múrcia

El moviment fallit a Múrcia ha precipitat els esdeveniments. L'intent de moció de censura, cuinat amb la complicitat del PSOE per tal de fer caure el president regional, Fernando López Miras (PP), ha acabat perjudicant encara més Ciutadans, molt castigat per les patacades històriques al Congrés i al Parlament. Amb la moció, el PSOE volia buscar una alternativa moderada als acords del govern espanyol amb ERC i Bildu, i poder fer entrar Ciutadans en l'equació per tirar endavant la legislatura. Finalment, tres diputats de la formació taronja a Múrcia, Isabel Franco, Francisco Álvarez i Valle Miguélez s'han desmarcat del partit i van dir aquest cap de setmana que no donarien suport a la moció de censura.

Davant del temor que la moció de Múrcia s'estengués a Madrid, on el PP governa amb el suport de Ciutadans i Vox, la presidenta Isabel Díaz Ayuso va convocar eleccions de manera anticipada. Ho va fer pocs minuts abans poc abans que la moció es registrés formalment. La qüestió es troba ara judicialitzada, però els jutges han decidit de moment mantenir la convocatòria electoral d'Ayuso. Les enquestes apunten que unes eleccions anticipades castigarien Ciutadans i el PP guanyaria fàcilment i podria governar amb el suport de Vox. 

Patacada històrica a Catalunya

Els resultats de Ciutadans a Catalunya també han contribuït a la degradació del partit. Després de guanyar les eleccions de 2017, la incapacitat per formar govern i presentar-se com una alternativa viable a l'independentisme ha fet caure la formació liderada per Carlos Carrizosa del primer lloc fins al penúltim, amb només sis diputats i sense cap rellevància en l'aritmètica parlamentària. El lideratge de Carrizosa ha quedat molt tocat. La patacada al Parlament, més greu del que preveien les enquestes, se suma també a la que el partit va patir al Congrés dels Diputats a les eleccions del novembre de 2019 i a les males perspectives electorals si finalment la Comunitat de Madrid també va a les urnes en les pròximes setmanes.