coronavirus

Falses alarmes de càncer per un efecte secundari de la vacuna contra la Covid

És una reacció normal de les vacunes de Pfizer i Moderna

per NacióDigital, 14 de març de 2021 a les 14:40 |
Es tracta d'un efecte secundari totalment normal i esperat | Adrià Costa
La febre o bé el malestar són alguns dels efectes secundaris més coneguts de la vacuna contra el coronavirus. Ara bé, n'hi ha d'altres menys coneguts i menys freqüents com és el cas de la inflamació dels ganglis limfàtics, coneguda com a linfadenopatia. Es produeix en alguns pacients dies després de rebre la injecció a l'aixella del braç que ha rebut la punxada.


A priori aquest efecte no té cap rellevància i tampoc és motiu de preocupació. Ara bé sí que ha estat la causa de més d'una sorpresa en pacients i sanitaris. Tal com recull El Confidencial, s'han detectat situacions en les quals fent proves per a la detecció de tumors de forma rutinària hi ha hagut ensurts per aquesta inflamació a les aixelles. Tal com explica Maribel Moya Garcia, especialista en Radiodiagnòstic a l'Hospital General d'Alacant, l'inici del càncer de pit pot produir-se amb una adenopatia a la zona de l'aixella, fet que obliga a arribar a fer biòpsies per poder descartar la possibilitat. "En rebre la vacuna i fer-se una mamografia es veu que tenen els ganglis més grans", apunta la doctroa.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) també recull la linfadenopaties en el llistat d'efectes secundaris notificats a Espanya fins al 21 de febrer: hi ha 435 casos registrats per la vacuna de Pfizer, el que suposa un 8% del total de notificacions i 31 per la de Moderna, un 7%. Però on hi ha més presència d'aquesta inflamació és als EUA i el Regne Unit, on la revista científica The Lancet ja s'ha fet ressò del cas d'una dona nord-americana de 65 anys. 


La reacció segurament estigui passant més desapercebuda entre els homes, però és molt més fàcil de detectar entre les dones, especialment quan es fan la revisió. Per tant es tracta d'una qüestió que han de tenir en compte tant les persones que es fan la mamografia com els mateixos radiòlegs. 


Altres notícies que et poden interessar
 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació