Qui és qui a la mesa del Parlament?

La CUP entra per primer cop a l'òrgan de govern de la cambra, presidit per Laura Borràs i que tindrà majoria independentista

La nova mesa del Parlament, presidida per Laura Borràs
La nova mesa del Parlament, presidida per Laura Borràs | ACN
Oriol March / Sara González / Joan Serra Carné
12 de març del 2021
Actualitzat el 13 de març a les 16:28h
La mesa del Parlament de la tretzena legislatura ja està constituïda i la legislatura comença a caminar. Sota la batuta de Laura Borràs, que ha estat escollida presidenta, l'òrgan rector de la cambra té una clara majoria independentista -cinc dels set membres- i compta per primera vegada amb un representant de la CUP. A més, tres dels set membres són dones. Un acord de la majoria de partits -a excepció de PP i Ciutadans- ha deixat Vox sense cadira. A continuació, el qui és qui de la nova mesa de la cambra.

Anna Caula (Girona, 1971). Vicepresidenta primera de la mesa. Va ser portaveu del grup parlamentari d'ERC durant la passada legislatura. És diputada al Parlament des del 2015, quan va ser escollida com a independent de Junts pel Sí. Tot i això, es va acabar vinculant a les llistes d'ERC. A les eleccions del 14 de febrer va ser la número tres per Girona. Prové del món de l'esport, té una llarga trajectòria com a entrenadora de bàsquet.

Eva Granados (Barcelona, 1975). Vicepresidenta segona de la mesa. És també la viceprimera secretària del PSC, va ser la portaveu del grup parlamentari socialista en la passada legislatura i la número dos de Salvador Illa a les llistes del 14 de febrer. És diputada al Parlament des del 2010. S'ha anat consolidant com un dels puntals de Miquel Iceta, tant al partit com a la cambra. És llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat de Barcelona (UB), té un màster en Direcció Pública per ESADE i és experta en mercat de treball i diàleg social. Milita al PSC des del 1999 i el seu currículum està vinculat també a la UGT, on ha assumit diferents càrrecs. 

Ferran Pedret (Barcelona, 1979). Secretari primer de la mesa. És diputat del grup parlamentari del PSC des del 2012. Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va iniciar-se en política el 1993, quan va entrar a les Joventuts Socialistes de Catalunya. Com Granados, també està vinculat a la UGT. En l’àmbit professional, ha exercit d’advocat en l’àmbit laboral i d’estrangeria, i també ha exercit a l’administració pública local, a l’Ajuntament de Cervelló i a l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia.

Jaume Alonso-Cuevillas (Barcelona, 1961). Secretari segon de la mesa. El seu nom va saltar a la palestra l'any 2017 arran d'assumir la defensa de Carles Puigdemont. És per primera vegada diputat del Parlament, però ja ho ha estat pel Congrés perquè va encapçalar la llista de Junts per Catalunya a la demarcació de Girona a les eleccions espanyoles del 2019. Cuevillas és economista, jurista i catedràtic de Dret Processal a la UB. A més de la defensa de l'expresident Puigdemont, també s'ha encarregat dels casos dels exconsellers Lluís Puig i Clara Ponsatí.

Pau Juvillà (Lleida, 1973). Secretari tercer de la mesa. És la primera vegada que ha estat escollir diputat del Parlament i és també el primer representant de la CUP a la mesa de la cambra. Va ser el cap de llista per Lleida a les eleccions del 14-F i l'aposta inicial dels anticapitalistes per intentar ocupar la presidència del Parlament. Biòleg de formació, va formar part dels insubmisos al servei militar que van ser jutjats. En aquests moments, està pendent d'un judici per desobediència per la seva negativa a retirar els llaços grocs de les finestres del despatx municipal de la CUP a la Paeria, durant la campanya de les eleccions espanyoles del 28-A del 2019. La Fiscalia li demana vuit mesos d'inhabilitació i quatre mesos de multa.  

Rubén Wagensberg (Barcelona, 1986). Secretari quart de la mesa. Com a independent, va ser el número 13 a les llistes d'ERC del 14-F i és diputat del Parlament des de les eleccions del 21 de desembre del 2017. Va ser un dels impulsors i portaveu de la campanya Casa nostra, casa vostra, que el 2017 va organitzar la manifestació més multitudinària a Europa a favor d’acollir refugiats. En la seva tasca com a activista social, també ha encapçalat la plataforma En peu de pau, iniciativa ciutadana que promovia la mobilització pacífica contra l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i l’empresonament dels líders independentistes.
Arxivat a