10 coses que potser no sabies de Laura Borràs

La nova presidenta del Parlament va formar part del nucli dur de Torra, va rebre la trucada personal de Puigdemont per sumar-se a JxCat el 2017 i va patir un sotrac de salut durant el part de la seva filla

Laura Borràs
Laura Borràs | Adrià Costa
11 de març del 2021
Actualitzat el 12 de març a les 17:50h
La trajectòria en política de Laura Borràs (Barcelona, 1970) és fulgurant. En només tres anys ha passat de ser número cinc de Junts per Catalunya a les eleccions del 21-D del 2017 a ser la candidata a la presidència de la Generalitat i, passats els comicis, té tots els números de convertir-se en la presidenta del Parlament. Aquests són deu episodis de la seva trajectòria que potser no coneixies.

1. El seu primer acte polític de primera fila va ser el 21 d'abril del 2017 al Pati dels Tarongers, quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Va ser l'encarregada de llegir el document de compromís amb el referèndum en un moment en què les tensions entre el PDECat i ERC dins del Govern posaven en risc la votació. Borràs va rebre l'encàrrec de part de Josep Rius, cap de gabinet de Puigdemont. Els consellers d'aquell moment, algun dels quals tenia seriosos dubtes sobre l'1-O i la manera d'arribar-hi, van signar el compromís amb tota la litúrgia.

2. L'expresident la va trucar personalment per sumar-se al projecte de Junts per Catalunya, que contenia més independents que no pas dirigents del PDECat. Va ocupar el número cinc per Barcelona i, després, va ser consellera de Cultura.

3. Un cop al Govern, es va convertir en un dels principals suports de Quim Torra. De fet, s'ha mostrat públicament orgullosa de formar part de la seva war room amb altres dirigents com Francesc de Dalmases -un dels seus principals suports en campanya- i Josep Costa. Tots quatre s'asseien als seients del darrere de l'autobús que els portava de l'aeroport de Brussel·les al lloc on es reunien amb Puigdemont abans del 21-D.

4. Puigdemont li va demanar deixar el Govern per acompanyar Jordi Sànchez en la candidatura al Congrés per Barcelona, tot i que ella hauria preferit continuar com a consellera. Al llarg de la legislatura s'han produït moviments -ben vistos per Torra- destinats a situar-la com a portaveu de l'executiu, tots ells frenats per Jordi Turull -que manté la seva influència en l'àmbit de Presidència- des de Lledoners.

5. Una de les primeres reunions que va mantenir en prendre possessió de l'escó a Madrid va ser amb el rei Felip VI. La trobada, a la qual va assistir amb simbologia a favor dels presos, es va allargar el doble de l'estona protocol·lària prevista i va servir per exposar-li la seva visió sobre el procés independentista i la repressió de l'Estat.

6. És filla d'Antoni Borràs, cap del servei d'Urgències del Clínic. També està casada amb un metge, Xavier Botet, especialitzat en cirurgia general i digestiva. Borràs, fa uns anys, li va regalar un cotxe Jaguar -la candidata ho detallava en aquesta entrevista a Vanity Fair- que va ser motiu de controvèrsia a les xarxes socials.

7. Tots dos van ser testimonis de l'episodi més dur de la vida de la candidata. Quan va néixer la seva filla -així ho va relatar a Ràdio 4 fa dos anys-, va patir una hemorràgia interna, una peritonitis, un xoc hipoglucèmic i una aturada que la van dur tècnicament a la mort. El seu pare va ser l'encarregat de reanimar-la. L'episodi l'ha portat a patir anèmica crònica, fet que fa que sigui propensa als constipats.

8. La seva filla, Marta Botet, es va convertir fa anys en una booktuber de referència a través de recomanacions de llibres a la xarxa. L'afició li ve de casa: Borràs és una lectora voraç, a banda de llicenciada en Filologia Catalana i doctora en Filologia Romànica. Té múltiples volums publicats, l'últim dels quals, Filla de l'1-O, explica la seva curta trajectòria política des que va aterrar al Parlament.

9. Passa els estius a Mallorca -durant la infància ho havia fet a Menorca- i té en Ulisses un dels seus personatges literaris de referència.

10. El seu advocat en la causa per prevaricació, frau, falsedat documental i malversació que té oberta al Suprem per la seva etapa com a directora de la ILC és Gonzalo Boye. L'advocat d'origen xilè s'ha convertit, també, en un dels personatges de referència de l'entorn polític de Junts gràcies a les victòries de Puigdemont a l'exili.