Tots els grups menys el PP i Cs acorden un decàleg per aïllar Vox al Parlament

Entre les mesures destaquen deixar fora l'extrema dreta de les meses de les comissions i del repartiment de càrrecs, i la posada en marxa d'una comissió sobre "racisme institucional"

Garriga i Abascal s'abracen en un acte de Vox.
Garriga i Abascal s'abracen en un acte de Vox. | Flickr Vox
11 de març del 2021
Actualitzat a les 16:46h
Els grups parlamentaris d'ERC, Junts, PSC, CUP i comuns han arribat a un acord per aïllar l'extrema dreta a la cambra catalana a les portes de l'arrencada de la XIII legislatura. Les cinc formacions han pactat un decàleg per minimitzar la presència de Vox en la dinàmica parlamentària que han evitat subscriure el PP i Ciutadans, dues formacions que s'han aliat arreu de l'Estat amb l'extrema dreta per formar governs. Les deu mesures inclouen, per exemple, no signar iniciatives promogudes pels d'Ignacio Garriga -quarta força el 14-F amb 11 escons, per davant dels competidors de la dreta espanyolista- i evitar que formin part de les meses de les comissions. També existeix el compromís de posar en marxa una comissió d'estudi sobre "racisme institucional".

El decàleg és fruit de moltes trobades que s'han anat celebrant en paral·lel a les negociacions per la mesa del Parlament i el futur Govern. El document també defensa que s'estableixin els acords necessaris per evitar, sempre que sigui possible, la presència de Vox en els nomenaments que el Parlament té postestat estatutària o legislativa, com per exemple la tria de senadors. Normalment, per escollir-los s'usa el de restes majors, que és més proporcional, tot i que, en aquest cas, atorgaria dos representants a PSC, ERC i Junts, mentre que Vox i CUP també n'assolirien un cadascun. L'alternativa és aplicar la regla D'Hondt, la qual afavoreix més els grans partits i que, en aquesta ocasió, faria que PSC i ERC s'enduguessin tres senadors cadascun i Junts, dos, mentre que l'extrema dreta i els anticapitalistes se'n quedarien sense.

Un dels compromisos als quals han arribat els cinc grups parlamentaris és aquest: "Utilitzar els espais d'intervenció al Parlament per combatre els discursos d'odi, defensant els drets humans i contrarestant les informacions falses que puguin induir a discriminacions i vulneracions de drets humans". Les formacions també s'han compromès a ratificar la condemna dels feminicidis i de les morts al Mediterrani al ple, així com també el calendari de commemoracions de genocidis com l'Holocaust.

Les cinc formacions també s'han posat d'acord per impulsar les modificacions legislatives necessàries per tal que es "blindi" el Parlament de discursos d'odi i discriminacions, que es reforci el compromís contra la discriminació i l'assetjament "amb sancions" en cas que no es firmi, i que es modifiqui el requisit d'unanimitat per les declaracions institucionals de manera que n'hi hagi prou amb una majoria qualificada. També han agafat el compromís de rebutjar qualsevol manifestació de violència "verbal, física i psicològica" cap a les diputades en tots els espais del Parlament.
 

Acord antifeixista al Parlament by naciodigital on Scribd