Quin partit té més diputats que són professionals de la política? I quin té més dones i joves?

El Parlament no serà un reflex perfecte de la societat, tot i que alguns grups presenten un perfil que en dista més en qüestions com l'edat, la formació, el lloc de naixement o la trajectòria professional

Constitució del nou Parlament.
Constitució del nou Parlament. | Carlos Baglietto
Daniel Muñoz Soler, Joan Obiols i Roger Tugas Vilardell
12 de març del 2021
Actualitzat el 14 de març a les 19:02h
El Parlament pretén ser la representació i la veu del conjunt de la societat, però no n'és un reflex perfecte, ja que determinats col·lectius hi estan sobrerrepresentats i d'altres, en canvi, quasi no tenen cap diputat. En aquesta anàlisi de NacióDigital es pot comprovar aquest fet, tant pel que fa al conjunt de la cambra com amb cadascun dels grups que la integren -si bé cal tenir en compte que els partits amb pocs representants tenen més difícil cobrir tots els flancs, essent el PP el cas extrem, amb només tres.



Sexe: Les dones són lleugerament majoritàries a la societat catalana (51%), però en canvi només copen el 46,7% dels seients del Parlament. Es tracta d'un percentatge que supera amb claredat el llindar de la paritat i que creix respecte legislatures anteriors, malgrat que encara no fins al punt de l'equilibri perfecte.

Hi ha, però, alguns grups amb més diputades que diputats, en concret, el PP (dues dones i un home), la CUP (55,6% dones) i el PSC (51,5%), mentre que, en canvi, poc més d'una quarta part dels representants de Vox són dones (3 d'11), així com Cs en té un terç (2 de 6) i els comuns, una mica més (3 de 8). Tant Junts com ERC s'acosten molt al 50%.

- Edat mitjana: Pel que fa a l'edat dels diputats, de mitjana s'acosta força al del conjunt de la societat, de 47,1 anys i 49,9, respectivament -si tenim en compte només els majors de 18 anys, els que poden participar a eleccions-. Només un grup que supera el llindar dels 50, Cs (50,7), mentre que el més jove és el dels comuns (42,6), seguit pel PP (43,3), Vox (44,5) i ERC (44,6).



- Grups d'edat: En canvi, si s'observen els grups d'edat, les diferències són força majors. El que més infrarrepresentat està és el de majors de 70 anys, els quals són el 17,6% de la societat i només tenen un diputat en aquesta franja, Ernest Maragall (ERC), amb 78. Igualment, els catalans d'entre 21 i 30 anys agrupen el 13,6% del conjunt de la població i només el 3,7% del Parlament, amb dos diputats a ERC i un a PSC, Junts i Vox.

En canvi, està clarament sobrerrepresentat el grup de 41 a 50 anys, que agrupa el 21% de  catalans i, al mateix temps, el 41,8% de diputats, el doble. Són clara majoria en el grup d'ERC (54,6%), la meitat dels comuns i dos dels tres del PP. El grup de 51 a 60 anys també és nítidament més nombrós al Parlament (29,9%) que al conjunt de la població (17,7%), sobretot a Junts (58,1%). Curiosament, ni la CUP ni els comuns tenen cap diputat en aquesta franja, i salten directament dels 40 als 60.



Lloc de naixement: Pràcticament el 95% de diputats al Parlament són nascuts a Catalunya, malgrat que pràcticament un 25% dels catalans -amb nacionalitat espanyola i tots els drets electorals- són nascuts fora, especialment a la resta de l'Estat (18%). De fet, tots els diputats de Junts, CUP i PP van néixer a Catalunya. La valenciana Jéssica Albiach (comuns) és l'única representant de la resta dels Països Catalans, Cs en té dos de nascuts a la resta de l'Estat i Vox un més, i PSC, ERC i comuns es reparteixen els únics tres parlamentaris nascuts a l'estranger.



Nivell educatiu: La formació dels diputats és clarament més elevada que la del conjunt de la societat, on un 17,4% de la població no té estudis més enllà de la primària, fet que no caracteritza ni un sol diputat. Prop de la meitat dels catalans van arribar només a secundària, com menys del 10% de diputats, i un terç de la població té estudis universitaris, mentre que un 37% de parlamentaris tenen alguna carrera i més de la meitat (53,4%), estudis superiors com postgraus, màsters o doctorats.

A nivell de grups, cap d'aquests és un reflex ni tan sols aproximat de la societat en aquest camp -segurament més comprensible que en d'altres-, per bé que el PSC té cinc diputats que no han passat de la secundària, ERC en té tres i Vox, dos. En canvi, els tres del PP tenen estudis postuniversitaris, com set dels vuit dels comuns, per tan sols dos dels nou de la CUP.



Carrera política: La majoria de diputats de l'actual legislatura tenen experiència institucional prèvia i només un 14,1% són totalment novells. Entre aquests, es troben 7 dels 11 diputats de Vox, però també 4 de Junts, 3 del PSC, 2 dels comuns i 1 d'ERC, CUP i Cs. Dos de cada deu parlamentaris, però, provenen del món local, especialment a la CUP (6 dels 9), però també del PSC (11, un terç del total), així com 4 de Junts, 3 d'ERC i 2 de Vox -escollits regidors en llistes d'altres partits.



Carrera professional: La immensa majoria de diputats tenen experiència professional fora de la política, el 91,1% del total. N'hi ha 12, però, que són el que es coneix com a polítics de carrera i pràcticament només han rebut salaris com a tals. La meitat d'aquests són diputats del PSC, entre els quals el seu cap de llista, Salvador Illa, o el representants d'Units per Avançar, Ramon Espadaler. També n'hi ha dos al grup d'ERC, al de Junts i al de Vox.



Sector de treball: Si es posa el focus a l'experiència laboral al sector privat, no en té pràcticament un de cada quatre diputats, ja que molts són o han estat també docents, professors universitaris o han tingut càrrecs tècnics a l'administració. Com a referència, a finals del 2020, el 83,6% d'assalariats al país ho estava al sector privat.

Per grups parlamentaris, un dels tres diputats del PP no ha tingut experiència al sector privat, com 10 dels 32 de Junts (31,3%), 3 dels 11 de Vox (27,3%) o 8 dels 33 d'ERC (24,3%). En canvi, els sis parlamentaris de Cs sí que en tenen, així com 7 dels 8 dels comuns o 7 dels 9 de la CUP.

Arxivat a