10 plans imprescindibles a Sant Cugat del Vallès que potser no coneixies

Des d'un dels claustres romànics més importants d'Europa al Parc Natural de Collserola, passant per cinc museus, el Teatre-Auditori i una important oferta gastronòmica i comercial

El claustre del Monestir de Sant Cugat és un dels més importants d'Europa
El claustre del Monestir de Sant Cugat és un dels més importants d'Europa | Mané Espinosa
17 de març del 2021
Actualitzat el 29 de març a les 15:58h
Sant Cugat del Vallès és una ciutat referent per una bona qualitat de vida, l'activitat cultural, l'oferta comercial i gastronòmica així com pel verd urbà. A poc més de 20 quilòmetres de Barcelona i amb una connexió excel·lent en transport públic tant des del centre de la ciutat comtal, com de la resta del Vallès, ofereix un bon nombre de plans i propostes turístiques, patrimonials, naturals, culturals i d'oci.


Sant Cugat té poc més de 90.000 habitants i una xifra equivalent d'arbres. Té museus i galeries així com molts restaurants i botigues, amb el Mercantic com a paradís pels amants de les antiguitats i el vintage. També té 8.000 hectàrees de parc natural –quasi la meitat de Collserola forma part del terme municipal de Sant Cugat- i 12 parcs urbans més. 



Ja hem presentat la llista de 10 plans i propostes imprescindibles a Sant Cugat del Vallès. Comencem el recorregut?

El Monestir de Sant Cugat, icona arquitectònica de la ciutat. Foto: Mané Espinosa


1. El Monestir de Sant Cugat, joia de l'art medieval català


El Monestir de Sant Cugat, el més poderós del comtat de Barcelona, és un dels majors exponents de l’art medieval de Catalunya. El seu claustre, amb 144 capitells decorats, és una de les joies de l'escultura romànica i un dels més importants d'Europa. El mestre d’obres va ser Arnau Cadell, que va signar l'obra en una petita làpida al costat amb una imatge on se'l veu treballant un capitell. És el primer autoretrat signat a l’art medieval català.

Més enllà de l'excepcional claustre, l'església és un vestigi privilegiat per observar els la transició del romànic al gòtic al nostre país. Es tracta del tercer temple que va tenir el monestir i es va acabar a mitjans del segle XIV. De fet, la lentitud de les obres va provocar que s'iniciés en estil romànic i acabés amb una façana plenament gòtica. A més, també compta amb bons exemples d'art barroc.

Una bona manera de conèixer el complex al teu aire és amb l'audioguia del monestir. Té dos recorreguts: un per conèixer la història i l'arquitectura de tot el conjunt monumental –“Sent la veu del Monestir”- i l'altre centrat en el claustre i els seus capitells romànics –“Llibre de pedra medieval”. A més, cada dissabte a les 10.00 del matí s'organitza la visita guiada “El monestir més poderós del comtat de Barcelona” i els diumenges a les 12.00 una altra centrada en el claustre. També es pot gaudir d’un ampli servei d’activitats i visites temàtiques al Museu del Monestir, programades i a la carta, per acostar-se al monestir a través d’experiències variades

Una manera diferent de copsar la història del complex monàstic és el nou cicle "Ressons". Una acurada proposta musical, de març a juny del 2021, còmplice de les formes romàniques, gòtiques i barroques de l’església i dels seus ressons característics.

El Museu del Monestir, ubicat al claustre, és el centre de coneixement i de difusió cultural del monument. Acull una exposició que a partir d’objectes, maquetes, interactius i audiovisuals, explica l’origen d’aquesta institució monàstica, la seva arquitectura i la seva història. Actualment, també inclou una exposició sobre els 900 anys de la vila de Sant Cugat, esmentada per primer cop en una butlla del papa Calixte II de l’any 1120.  

El Pi d'en Xandri, al Parc de Collserola, és un dels símbols de Sant Cugat. Foto: Mané Espinosa


2. Parc Natural de Collserola, el gran pulmó verd


El gran tresor natural de Sant Cugat del Vallès és el Parc Natural de Collserola, un espai natural immens que ofereix una infinitat de possibilitats per gaudir del medi i de la vida saludable. Un paradís per als caminants, els ciclistes, els corredors,... i, sobretot, els amants de la biodiversitat i el paisatge. Amb més de 8.000 hectàrees de superfície, és considerat el parc metropolità més gran del país i un autèntic pulmó verd per al conjunt de la regió.

Sant Cugat és el municipi amb més superfície inclosa al parc amb un 44%. Dins dels seus límits hi ha dues reserves naturals parcials: la Font Groga i la Rierada-Can Balasc. També forma part del pla d’espais d’interès natural (PEIN) i la xarxa europea d’espais naturals Natura 2000. La pressió urbana i l'elevada freqüentació fan que sigui un ecosistema fràgil, fent encara més necessari respectar la normativa i les recomanacions de bones pràctiques durant la visita al Parc Natural

Collserola ofereix possibilitats infinites però, per introduir-s'hi, Sant Cugat proposa 12 itineraris de distàncies i dificultats diverses per conèixer els punts més emblemàtics: patrimoni natural, cultural, paisatge... Tots tenen una fitxa que es pot descarregar amb pdf i un track per a aplicacions com Wikiloc, Google Earth o Natura Local.

Les rutes, entre altres, permeten descobrir paratges com el Pi d'en Xandri, un dels símbols de la ciutat. Es tracta d’un pi pinyoner monumental de més de 230 anys i 23 metres d’altura. També es pot caminar fins a Sant Medir, ermita romànica del segle X dedicada al copatró de la ciutat i envoltada per un alzinar frondós. La masia de la Torre Negra – que té els seus orígens en una torre de defensa del segle XII, el pantà de can Borrell, l’església de Sant Adjutori i la zona de can Bell també protagonitzen algun dels itineraris.



Mercantic, paradís vintage. Foto: Mané Espinosa


3. Mercantic, un paradís vintage


Mercantic és un d'aquells atractius pels que val la pena anar expressament a Sant Cugat. És una petita vila vintage de brocanters, antiquaris, artesans i artistes on cada dia passen coses diferents. És un referent a Europa per als amants del col·leccionisme i la decoració però, per al públic general, també és un espai únic per trobar i comprar articles vintage, oci i gastronomia.

Mercantic és un dels millors Flea Market del país. Té molta història: va obrir el 1992 a les instal·lacions d'una antiga fàbrica de ceràmica que l'empresari Josep Barnils va fundar al 1956, al tornar d’un llarg viatge a la Guinea Equatorial. Des d'aleshores, s’ha convertit en el punt de referència pels amants de les antiguitats i els objectes vintage.

Compta amb 100 comerciants residents, dividits entre la nau central, les casetes i els patis, que ofereixen al públic un amplia varietat d’objectes del mon de la decoració, el disseny, l’art i l’interiorisme, representant totes les èpoques, estils i preus. Es tracta d'una proposta única per la seva varietat i la originalitat en una superfície de més de 15.000 metres quadrats.

Més enllà de les antiguitats i els objectes vintage, Mercantic és un espai de concerts i activitats culturals així com de gastronomia. Tot, a més, a només cinc minuts dels FGC i amb un aparcament gratuït.



El Celler Modernista és el gran exponent de modernisme a Sant Cugat. Foto: Mané Espinosa


4. Celler Modernista: el Sant Cugat modernista i vitivinícola


El Celler Modernista és un dels elements més singulars del patrimoni de Sant Cugat del Vallès. Construït el 1921 és obra de Cèsar Martinell, arquitecte de les principals “catedrals del vi” del país. De fet, l'edifici és l'exemple del llegat modernista de la ciutat però també del seu passat vitivinícola i rural.

La seva construcció va ser fruit de la unió d'esforços d'una cinquantena de productors que van fundar el Sindicat Vitivinícola i Caixa Rural de Sant Medir. El nou celler cooperatiu tenia com a objectiu fer vi conjuntament per treure més rendiment a la producció de raïm. Les dificultats econòmiques van comportar que només es construís una part del projecte de Martinell. El moment àlgid va ser a l'entorn de 1950 amb el màxim de producció però, la crisi del sector i la transformació urbana, van portar a un declivi que va acabar el 1988 amb la darrera vinificació.

La sala de recepció del raïm i elaboració del vi, construïda segons el projecte de Martinell, va ser cedida, rehabilitada i, actualment, constitueix un dels museus de Sant Cugat. Acull una exposició permanent estructurada a partir de tres eixos temàtics: la història del celler, l'elaboració del vi i el projecte arquitectònic. També ofereix visites i activitats entorn el celler i el ric patrimoni vinícola de la ciutat. 

El celler cooperatiu és el màxim exponent del modernisme a Sant Cugat però no és l'únic. La ruta “Modernisme entre arbres singulars” proposa als visitants una passejada per les cases modernistes i noucentistes de l’Eixample construïdes a finals del segle XIX i principis del XX. Té una durada de 50 minuts i, a través de l'aplicació Natural Local, permet contemplar la bellesa de finques benestants com Casa Armet, Casa Mónaco, Casa Mir, Casa Mójica i el Generalife.

Més enllà del modernisme, l'antiga casa pairal de can Quitèria acull el primer centre d’art tèxtil contemporani de l’Estat. Té exposades les obres de l’artista santcugatenc Josep Grau-Garriga, innovador i referent de la transformació del tapís a la segona meitat del segle XX. També inclou part de les col·leccions municipals de tapís contemporani així com obres d’art tèxtil que aniran canviant amb les diverses programacions expositives. Finalment, el Centre d'Art Maristany és el referent d'art contemporani a la ciutat amb exposicions, projectes curatorials i activitats complementàries com xerrades, debats, tertúlies, documentals, presentacions, classes magistrals i formació per a professionals.



La Casa-Museu Cal Gerrer acull l'original Museu Marilyn Monroe. Foto: Mané Espinosa


5. Els museus del Còmic i de Marilyn Monroe


L'oferta museística de Sant Cugat es completa amb dues propostes singulars: el Museu Marilyn Monroe, ubicat a la Casa-Museu Cal Gerrer i que és l'únic d'Europa dedicat a la icona de de Hollywood, així com el Museu del Còmic.

A tocar del Monestir de Sant Cugat, s'ubica la Casa Museu-Cal Gerrer, una petita joia premodernista que conté l’únic museu d’Europa dedicat a Marilyn Monroe. Permet recórrer la seva vida a través d'objectes personals i recreacions de la seva filmografia i descobrir la biblioteca més completa del món sobre l’artista. El museu és més que això: té una planta dedicada a l’obra artística de la família Cabanas Alibau i una altra amb una col·lecció de peces de ceràmica de la família Arpí.

El Museu del Còmic i la Il·lustració de Sant Cugat és el primer d'aquest sector del país i està situat en un edifici de meitat del segle XIX. Ofereix un recorregut per la història dels còmics i els seus protagonistes, per les diferents etapes del mitjà i evolució del seu llenguatge.

Amb una exposició permanent per un recorregut que abasta des de la primera publicació posicionada completament en el camp de la narrativa gràfica (The Monigoty, 1897) fins a les capçaleres o personatges d’època més recent. També inclou exposicions temporals com les dedicades a Comic Heroes i a la Trilogia de Baztán.



Teatre-Auditori de Sant Cugat. Foto: Mané Espinosa


6. Teatre-Auditori, l'epicentre cultural de Sant Cugat


El Teatre-Auditori és un dels grans epicentres culturals de Sant Cugat i un dels equipaments amb més capacitat d'atracció de gent d'arreu de la comarca i del país sencer. L'edifici, obra dels arquitectes Ramon Artigues i Ramon Sanabria, es va inaugurar el 1993 amb la voluntat de dotar la ciutat d'una oferta cultural estable de qualitat al mateix temps que oferia diversos serveis culturals i educatius al municipi.

Amb una superfície total de més de 5.600 metres quadrats, té una sala polivalent equipada amb alta tecnologia amb una capacitat de fins a 920 espectadors. Després de 25 anys, el Teatre-Auditori s'ha consolidat com un dels equipaments culturals referents a Catalunya tant en teatre com en dansa, música, òpera, circ, poesia i màgia, amb espectacles de reconegut prestigi mundial i interpretacions per part de primeres figures.

A més, a través del seu Taller d’Escenografia i de residències artístico-tècniques, coprodueix i col·labora amb espectacles de tots els gèneres i s’encarrega de la producció d’esdeveniments corresponents a la cessió dels seus espais.

La programació, pensada per a tots els públics, també el familiar, anirà guanyant velocitat de creuer en els propers mesos a mesura que la pandèmia vagi remetent i s'eliminin les restriccions.



Sant Cugat, ciutat verda. Foto: Mané Espinosa


7. Sant Cugat, ciutat verda amb 12 parcs i miradors


Sant Cugat és una ciutat verda. Es calcula que té un arbre per cada un dels vora 90.000 habitants i, amb 12 miradors i parcs urbans, els espais verds constitueixen un autèntic senyal d'identitat. Zones de descans, de joc, d'esport, de passeig i també de descoberta de la biodiversitat urbana.

A banda del Parc Natural de Collserola, que té un 44% de la seva superfície al terme municipal de Sant Cugat, la ciutat compta amb quatre miradors: els Jardins del Monestir, el Parc del Mirador, el Parc del Turó de Mates i el Parc de la Pineda de Saladrigues a Valldoreix.

A més, Sant Cugat té vuit parcs més: Parc Rural de la Torre Negra, Parc de l’Arbòretum, Parc de Can Gatxet, Estany de la Guinardera, Parc Central, Parc de Ca Vernet, Parc de la Pollancreda i el Parc de Ramon Barnils. De fet, la ciutat ha estat reconeguda com a Vila Florida per la seva tasca per a la millora de l’espai urbà

L'aplicació mòbil de Natura Local permet gaudir de les rutes més rellevant per descobrir aquests parcs i la resta de paratges d'interès de Sant Cugat.



La ciutat disposa d'una potent i variada oferta gastronòmica. Foto: Ajuntament de Sant Cugat


8. Gastronomia: Sant Cugat ve de gust


Sant Cugat ve de gust. Els sabors, les textures, les aromes, els productes de proximitat, la cultura i el bon clima són els ingredients de la gastronomia dels restaurants de la ciutat

La cuina catalana, reconeguda mundialment, és representada a molts restaurants santcugatencs, però també hi ha bones representacions de gastronomia internacional. L'elecció no és fàcil i una bona manera és consultar-ho a TripAdvisor.

A més de bones ofertes gastronòmiques, hi ha indrets de tota mena, alguns d’ubicats en ple centre i d’altres al mig de la natura, a Collserola. Precisament, en ple parc natural es conrea una varietat autòctona de Sant Cugat: el tomàquet mandó. Es caracteritza per ser un fruit gran, ple, saborós, de forma esfèrica-aplanada i de pell fina amb coloració vermellosa-ataronjada. 

La varietat de tomàquet és autòctona de Collserola, on la masia de Can Mandó ha conservat el cultiu durant generacions. La recuperació i l’impuls del producte, mantenint la seva qualitat i puresa original, ha estat possible gràcies a l’esforç de la pagesia local, juntament amb la col·laboració del parc natural.

De fet, el Parc Natural de Collserola ha vist els darrers anys com es recuperaven iniciatives vinculades a la producció agrícola i a l'educació ambiental. N'és un bon exemple la cooperativaubicada a la finca de can Monmany, una colònia agrícola històrica propietat de l'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix. La producció és 100% ecològica, distribueixen cistelles a Barcelona i al Vallès i realitzen activitats educatives i d'agricultura social.



L'eix comercial de Sant Cugat. Foto: Mané Espinosa


9. Sant Cugat, referent comercial


Sant Cugat és un referent comercial pels seus veïns però també pel conjunt de la comarca i més enllà. En aquest sentit, el centre de la ciutat és un important eix comercial, ple de botigues i oferta gastronòmica. 

La passejada és obligatòria pel carrer Major, la plaça de Sant Pere i la rambla del Celler. També pels carrers de Valldoreix, de Santa Maria i de Santiago Rusiñol, l’avinguda de Cerdanyola i per les places del Doctor Galtés, dels Quatre Cantons i d’Octavià. A l'entorn de tots aquests indrets hi ha un entramat de carrerons ple de comerços. 

A més, hi ha una variada oferta comercial a les places de can Quitèria, de Lluís Millet i de Barcelona, a l’avinguda de Francesc Macià (Coll Favà) i a les zones de Mira-sol Centre i de Volpelleres.

L'oferta comercial es complementa amb el Mercat Vell, el Mercantic, el mercat setmanal dels dijous, el Mercat de Pagès amb productes de km 0, el Firart, el Mercat d'Artesans i el Sant Cugat Centre Comercial, entre altres.



Sant Cugat del Vallès es mereix una visita en qualsevol moment de l'any. Foto: Mané Espinosa


10. Allotjaments de qualitat


La centralitat de Sant Cugat, amb connexions immillorables amb Barcelona i la resta del país tant en transport públic com en privat, fa que es pensi en un destí d'un sol dia o de mitja jornada. Tanmateix, té una àmplia oferta hotelera per tal de fer-hi nit, sigui per negocis o per plaer, de pas, un cap de setmana o més dies.

La qualitat està garantida i l'amabilitat i el bon servei és el lema del sector. Hi ha sis establiments de quatre i tres estrelles, així com altres ofertes, entre les quals destaquen un aparthotel, apartaments amb serveis i una àmplia oferta de residències universitàries, tenint en compte la proximitat amb diversos centres d'ensenyament superior.