ERC, Junts i CUP tanquen sense acord la primera reunió conjunta per arrencar la legislatura

Les tres formacions, que debaten la composició de la mesa del Parlament i la presidència de la cambra, persegueixen una entesa que inclogui objectius de legislatura i enfoqui la formació del Govern

Una sessió al Parlament, amb Pere Aragonès assegut a la primera fila de l'hemicicle
Una sessió al Parlament, amb Pere Aragonès assegut a la primera fila de l'hemicicle | ACN
09 de març del 2021
Actualitzat a les 19:00h
La primera reunió entre les tres forces independentistes amb representació al Parlament -ERC, Junts i la CUP- des de les eleccions del 14 de febrer ha acabat sense acord. Així ho han confirmat fonts de la negociació a NacióDigital -la CUP i Junts fins i tot n'han emès breus comunicats-, per bé que han apuntat que sí que s'ha avançat en la recerca d'una entesa que permeti escollir la mesa de la cambra. El ple està convocat per aquest divendres al matí, quan finalitza el termini legal.

En una nota pública, la CUP ha insistit en la voluntat d'assumir responsabilitats institucionals perquè durant la legislatura es "garanteixi" que a la cambra s'hi pugui "parlar de tot". Els anticapitalistes insisteixen que estan disposats a tenir la presidència del Parlament per assolir aquest objectiu. Veus de Junts també havien formulat l'ambició de liderar la cambra des que va conèixer els resultats electorals.

En la reunió trilateral, celebrada al Parlament, també s'han debatut compromisos en clau de resposta a la crisi sanitària, social i econòmica, com el des plegament de la renda bàsica universal o la regulació del preu del lloguer, i aspiracions en la carpeta nacional, com l'exercici del dret a l'autodeterminació. Junts considera que els contactes d'avui han servit per "continuar avançant en la consolidació de majories independentistes".

Les tres formacions independentistes intentaran tancar un acord en dues fases. En la primera, s'ha de decidir la composició de la mesa del Parlament i la presidència de la cambra -aquesta setmana se'n coneixerà el desenllaç- mentre que en un segon estadi es preveu una entesa que enfoqui la formació del Govern. Segons fonts coneixedores de les converses, els partits aspiren a assolir un pacte de legislatura, compromisos que haurien de servir a la CUP per donar suport al Govern. Els anticapitalistes no estudien, ara mateix, formar part de l'executiu.