Argimon defensa «donar aire» i relaxar les restriccions

El secretari de Salut Pública planteja endarrerir la segona dosi de la vacuna per subministrar la primera a més gent

Restaurant de Tortosa, amb taules separades a la terrassa, per les restriccions
Restaurant de Tortosa, amb taules separades a la terrassa, per les restriccions | ACN
09 de març del 2021
Actualitzat a les 17:02h
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha defensat la necessitat de "donar aire" i relaxar les restriccions per evitar els contagis de Covid-19. Argimon s'ha expressat en aquests termes en una roda de premsa aquest dimarts, hores després que el Govern hagi assegurat que estudia aixecar el confinament comarcal en les dues properes setmanes, a les portes de la Setmana Santa. "Fa molt que hi ha restricció de drets i llibertats i donar aire es pot concretar de moltes maneres", ha dit.

Al migdia, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha remarcat que ja es veurà quina és la "mobilitat permesa" en aquestes dates festives. La decisió final, com passa en els últims mesos, la tindrà el Procicat, que decidirà en els tres pròxims dies si la setmana vinent o bé la següent es manté -o no- el confinament comarcal, pensat per contenir els desplaçaments.

L'evolució de la pandèmia ha deixat de ser tan negativa com en les últimes setmanes, però les autoritats també pretenen evitar al màxim un rebrot que comporti un repunt de contagis. En tot cas, ha assegurat que tota decisió serà presa seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries. Argimon ha assegurat que les pròximes setmanes són "crucials" però que a l'hora cal relaxar mesures davant una població "esgotada".

Al mateix temps, això sí, la consellera ha obert la porta a poder visitar familiars que visquin fora de Catalunya en cas que es decideixi aixecar el confinament comarcal. Totes les autonomies han acceptat mantenir el confinament i que no es pugui circular entre territoris, amb la qual cosa avalar aquestes sortides per visitar familiars suposarien una excepció a la norma general avalada al consell interterritorial.

Budó ha admès que no es pot trigar gaire més en prendre decisions definitives, sobretot tenint present que, en cas d'aixecar el confinament i obrir la porta al turisme interior, les empreses han de disposar de prou marge per preparar-se i, per exemple, aixecar ERTOs. "S'ha de definir un calendari per als sectors afectats", ha assegurat.

El que sí ha apuntat el Govern com a inevitable és que les restriccions per sortir fora de Catalunya hagin de conviure amb el fet que hi hagi turistes de fora de l'Estat. "Les fronteres no estan tancades i no depèn de nosaltres", ha argumentat. Per ara, es manté el toc de queda a les deu de la nit, així com la limitació de màxim sis persones per a trobades. També l'horari limitat de la restauració de dos quarts de vuit del matí a cinc de la tarda i la prohibició d'obrir el comerç no essencial i els centres comercials en cap de setmana. 

Argimon planteja endarrerir les segones dosis

En roda de premsa, Argimon també ha plantejat la possibilitat de retardar el subministrament de segones dosis per permetre que més persones rebin la primera. El secretari de  Salut Pública ha recordat que hi ha vacunes amb una efectivitat de fins al 75% en la primera dosi. Argimon ha recordat que prendre aquesta deciisó és competència de la Unió Europea i que en cas que es prengués, es podria fer seguiment de la població vacunada amb una dosi per avaluar els resultats de l'estratègia.

El secretari de Salut Pública ha insistit també en la demanda a l'Estat per eliminar el topall d'edat amb la vacuna d'AstraZeneca i permetre que la vacuna se subministri a persones de 55 a 64 anys. "És una qüestió d'evidència científica, ningú més està mantenint aquest topall", ha recordat.

Segons dades de Salut, la probabilitat que algú d'aquesta franja d'edat acabi a la UCI si es contagia és del 3,4%, set vegades més que en els casos de població de 35 anys. "Si arribés una quarta onada, no té molt sentit no tenir vacunada població més gran mentre vacunem població jove", ha dit Argimon. 

El secretari de Salut Pública ha descartat desobeir el protocol estatal de vacunació. "Amb vacunes, no es fan DUI", ha dit, alhora que s'ha mostrat convençut que la decisió s'acabarà prenent per consens.