Un desallotjament dels Mossos a Nou Barris torna a qüestionar el decret antidesnonaments del Govern

La policia ha desallotjat una família i una dona sense llar després que el Sindicat d'Habitatge de Nou Barris fes pública l'ocupació

Dispositiu antiavalots per desallotjar el bloc del carrer Joaquim Valls
Dispositiu antiavalots per desallotjar el bloc del carrer Joaquim Valls | Cedida
09 de març del 2021
Actualitzat a les 14:53h
Els Mossos d'Esquadra han desallotjat aquest dimarts a matí un bloc al carrer Joaquim Valls al barri de la Prosperitat de Barcelona, a Nou Barris. El Sindicat d'Habitatge de Nou Barris havia fet pública l'ocupació de quatre immobles aquest dilluns, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona Treballadora. L'objectiu és que totes les persones que hi entressin a viure fossin dones. De moment ja ho havien fet una unitat familiar i una dona sense llar però el desnonament a càrrec dels Mossos ha evitat que hi entressin dues famílies més que ja ho tenien tot a punt.

El procediment per efectuar el desnonament torna a posar en dubte a legislació catalana en matèria d'habitatge. Al novembre la Generalitat va aprovar un decret antidesnonaments que, entre altres aspectes, obliga la policia a demanar un informe als serveis socials per avaluar la situació econòmica de les famílies afectades per processos de desallotjament, amb l'objectiu de valorar la seva situació socioeconòmica abans de deixar-les al carrer.

Avui, a la Prosperitat, els Mossos d'Esquadra no disposaven d'aquest informe quan han actuat, segons confirmen fonts oficials del cos a NacióDigital. "No ens consta", expliquen. Fonts del Sindicat d'Habitatge de Nou Barris asseguren que els agents desplaçats al carrer Joaquim Valls no els han ensenyat cap informe abans de fer efectiu el desallotjament.

Els Mossos han actuat a instàncies del propietari de l'immoble, que ahir va denunciar l'ocupació. La possibilitat d'actuar sense ordre judicial es dona en els casos en què la policia rep la denúncia poc després de l'ocupació i considera que enxampa in fraganti els ocupants.

L'operatiu dels Mossos a Nou Barris no és l'única que ha posat en dubte l'efectivitat del decret des de la seva aprovació. Al novembre, la policia catalana va executar un desnonament al Poble Sec sense demanar prèviament cap informe als serveis socials. Aleshores, fonts oficials del cos explicaven que els agents havien valorat que no es tractava de persones vulnerables i per això havien procedit amb el desnonament.

Un cop les persones que havien entrat a viure al bloc de la Prosperitat s'han quedat al carrer, representants del Sindicat d'Habitatge de Nou Barris s'han desplaçat fins a l'oficina dels serveis socials del districte per demanar solucions habitacionals per als afectats.
Arxivat a