El Govern emplaça la Moncloa a triar entre continuar amb la «venjança» o apostar pel diàleg

Acusa el govern espanyol de "fer-ho tot" per mantenir a la presó els líders independentistes i de "pressionar" a Europa per retirar la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí

Pere Aragonès i Meritxell Budó, durant la reunió del Govern d'aquest dimarts
Pere Aragonès i Meritxell Budó, durant la reunió del Govern d'aquest dimarts | Govern / Jordi Bedmar
09 de març del 2021
Actualitzat a les 14:20h
O el camí de la "venjança" o la via del diàleg. Aquesta és la tria que, segons el Govern, ha de fer el govern de coalició de la Moncloa després que, en un sol dia, s'hagi suspès el tercer grau dels líders independentistes empresonats a Lledoners i que el Parlament Europeu hagi retirat la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Segons la portaveu de l'executiu català, Meritxell Budó, es constata que el govern espanyol ho està "fent tot" per mantenir els dirigents a la presó mentre s'"allunya" de la negociació que pregona. 

"No deixa de ser un cas de venjança i no de justícia", ha insistit la consellera de la Presidència, que ha argumentat que és una contradicció que veus del PSOE parlin d'insults i de diàleg i que, en canvi, l'actuació de la Fiscalia sigui la d'actuar reiteradament per suspendre el tercer grau dels presos. "Ho fan per qui són i pel que representen", ha lamentat tot afegint que la Fiscalia és "un cos jeràrquic que no té autonomia i que depèn de la Fiscalia General". 

Pel que fa a la retirada de la immunitat de Puigdemont, Ponsatí i Comín, la portaveu del Govern ha recordat que el PSOE ha votat amb PP, Ciutadans i Vox. Amb tot, ha considerat una "victòria" que el 42% dels eurodiputats no hagin avalat la retirada de la immunitat malgrat les "pressions i directrius" que, segons ha dit, ha fet el PSOE, i tenint present que la majoria de vegades aquestes decisions s'aproven per unanimitat. A més, ha criticat que el govern espanyol consideri que un conflicte "intern" amb Catalunya s'hagi de resoldre a Espanya i que, per contra, sigui la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, la que hagi fet declaracions públiques.

Amb tota la radiografia d'aquest dimarts sobre la taula, Budó ha subratllat que la Generalitat no ha "defugit mai" la negociació i el diàleg i que, en tot cas, és la Moncloa qui ha de decidir com vol afrontar la situació. Sobre la taula de diàleg ha considerat que no es pot valorar com un "èxit" perquè s'ha reunit una sola vegada per "falta de voluntat" de l'equip de Sánchez i que, per tant, correspondrà al nou Govern determinar amb la Moncloa en quins termes es reprèn aquesta interlocució.

Segons Budó, el nou Govern ha de poder seure en aquest espai per "parlar de tot" i, per tant, plantejar tant el dret a l'autodeterminació com la llei d'amnistia -que els partits independentistes registraran dilluns que ve al Congrés- perquè són "la base" del conflicte polític.