Patronal Catalana: així és el projecte que vol confrontar-se amb Foment i Pimec pel lideratge empresarial

Un grup d'empresaris liderat per Pere Barrios fundarà una nova entitat que aspira a aplegar més del 15% del teixit productiu del país

Pere Barrios, un dels impulsors de Patronal Catalana.
Pere Barrios, un dels impulsors de Patronal Catalana. | Adrià Costa
10 de març del 2021
Actualitzat el 11 de març a les 12:11h
"No serà una patronal independentista, sinó catalana". Ho explica un dels impulsors del projecte de crear una nova organització empresarial, que ja té un nom i un domini a Internet: Patronal Catalana. La iniciativa neix d'alguns membres d'EinesPimec, la plataforma independentista que va presentar una candidatura a les eleccions a Pimec del 23 de febrer passat, amb Pere Barrios al davant, però n'és completament independent. En les eleccions a la patronal de la petita i mitjanes s'hi va imposar l'opció que encapçalava Antoni Cañete, fins aquell moment secretari general de l'entitat. 

Hi ha moviments de fons en el món empresarial. El procés electoral a Pimec es va celebrar pocs dies abans de l'acte unitari de les organitzacions empresarials arran dels aldarulls per l'empresonament de Pablo Hasél. La demostració de força va servir per elevar el to del discurs patronal davant de les administracions. Alhora, la Cambra de Comerç de Barcelona -que ha estrenat primera dona presidenta amb Mònica Roca- ha manifestat matisos sensibles envers el discurs majoritari a les patronals i els gremis. Ara, el nou projecte, Patronal Catalana, vol ocupar un espai molt més proper al sobiranisme.

Dins d'EinesPimec s'ha fet una anàlisi dels resultats electorals a la patronal de la petita i mitjana empresa. La plataforma, vinculada a l'ANC, continuarà dins de l'organització fent una tasca d'"oposició seriosa", segons es va anunciar després de les eleccions. Però, en paral·lel hi ha un grup, amb Barrios al davant, que s'ha fixat l'objectiu de crear una nova organització, després d'una anàlisi molt crítica de l'actuació de les dues grans patronals, Foment del Treball i Pimec. A la Cambra, la mobilització de l'ANC va ser fonamental per situar-hi Joan Canadell al capdavant, que ha cedit ara el lideratge a Mònica Roca després de fer el salt a la política institucional de la mà de Junts.

El teixit productiu català aplega uns 600.000 empresaris, sumant gran empresa, pimes, microempreses i autònoms. Per això, els impulsors de la nova patronal expliquen que el seu objectiu és convocar un mínim del 15% -90.000 associats- que és el que l'Estatut dels Treballadors estableix per tota associació que vol representar els interessos generals dels empresaris.

Els impulsors de la iniciativa ja han creat el grup gestor, format per prop d'una dotzena de persones. "No serà una patronal independentista i s'hi volen vincular empresaris que no tenen la independència com a prioritat, però que volen que els interessos del teixit productiu estiguin ben representats", explica un dels promotors, que assegura que en aquests moments no hi ha una autèntica activitat patronal, sinó una de "sostre molt baix".

Des del projecte Patronal Catalana es qüestiona la representativitat de les actuals organitzacions Foment i Pimec: "Cap d'elles té la legitimitat de la representativitat i, de fet, l'acord al qual van arribar totes dues de reconèixer-se la represengativitat a un 50% cadascuna va ser una manera de tapar-se les vergonyes". 

[
Arxivat a