Barcelona detecta un empobriment de la població migrant a causa de la pandèmia

El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) ha atès 19.000 persones el 2020

Un usuari surt de la seu del SAIER
Un usuari surt de la seu del SAIER | ACN
09 de març del 2021
Actualitzat a les 11:01h
La pandèmia ha fet aflorat la situació d'empobriment i precarietat que viu bona part de la població migrada a Barcelona. El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), que atén persones que fa menys de dos anys que són a la ciutat, ha constatat aquesta tendència, segons ha explicat el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, en roda de premsa aquest dimarts.

El SAIER va atendre el 2020 19.001 persones. La xifra representa una lleugera davallada del 8% respecte del 2019, tot i les restriccions en la mobilitat internacional. Això s'explica per l'aflorament de situacions de necessitat per cobrir les necessitats més bàsiques de població que ja vivia a Barcelona. De fet, les atencions d'urgència, fetes a persones que acabaven d'arribar a la ciutat directament de l'aeroport o de les costes, han baixat un 11%.

Per això l'Ajuntament ha incrementat un 30% els recursos del SAIER, a través d'un contracte amb la Creu Roja i destinats en bona part a ajudes per a l'alimentació i l'allotjament. El consistori no ha ofert dades de les ajudes d'alimentació però ha informat que durant el 2020 cada mes ha donat allotjament a 180 persones de mitjana. El programa Nausica, d’atenció a persones sol·licitants d’asil que queden fora del programa estatal, que actualment ofereix allotjament i atenció i acompanyament individualitzats a unes 120 persones.

La situació precària de les persones nouvingudes es deu principalment a les traves de la llei d'estrangeria. El 80% de les persones ateses pel SAIER estan en situació administrativa irregular i el 44% són sol·licitants d'asil.

El servei de primera acollida ha estat el tipus d’atenció més freqüent, amb el 45,2% del total, seguida de l’atenció social, amb el 27,6%, dues tipologies d’accions que si bé han baixat lleugerament el seu pes relatiu han incrementat els recursos destinats.

Després de creixements sostinguts i pronunciats en l’arribada de sol·licitants d’asil provinents de països com Veneçuela, El Salvador o Geòrgia, aquest 2020 han caigut sensiblement l’arribada de persones d’aquestes nacionalitats. Per contra, han crescut les provinents de Colòmbia, la principal nacionalitat en nombre de persones ateses pel SAIER, tant pel que en refugi com en immigració.

En els darrers cinc anys, la quantitat d'usuaris atesos pel SAIER ha crescut un 42% i Serra ha demanat més recursos a la Generalitat i l'Estat. "Continuem rebent la mateixa aportació", ha denunciat avui.
 
Arxivat a