Els renovadors de Ciutadans exigiran saber la xifra real de militants per forçar un congrés

La petició dels crítics és un requisit previ per posar en marxa els tràmits de l'assemblea extraordinària que volen promoure

Antonio Espinosa, al centre, acompanyat de Tomás Simón i María Valle, membres de Renovadors.
Antonio Espinosa, al centre, acompanyat de Tomás Simón i María Valle, membres de Renovadors. | Adrià Costa
08 de març del 2021
Actualitzat a les 20:37h
Renovadors, el sector crític organitzat a Ciutadans i que té el seu focus principal a Catalunya, vol forçar la celebració d'un congrés extraordinari. Fonts dels renovadors expliquen que sempre han estat convençuts que la direcció del partit, en mans d'Inés Arrimadas, no convocaria un congrés ordinari malgrat els pèssims resultats obtinguts a les eleccions catalanes, en què el partit taronja va passar de 36 a només 6 escons. Avui mateix, Arrimadas ha reiterat que no hi haurà congrés ordinari aquest 2021.

Però l'objectiu no és fàcil. Convocar un congrés extraordinari requereix saber quants militants reals té en aquests moments la formació. Una cosa gens fàcil d'escatir, ja que aquesta dada està en mans tan sols de l'aparell organitzatiu. Amb els estatuts a la mà, és necessari la signatura d'un terç de la militància, com a mínim, per forçar una assemblea extraordinària, que és com s'anomenen els congressos a Ciutadans.

Els renovadors demanaran formalment a l'executiva del partit, encapçalada per Arrimadas, que informi del nombre real d'afiliats, una informació que a hores d'ara sembla el secret millor guardat de la formació taronja. Fonts dels crítics assenyalen que, si la cúpula de l'organització es nega a facilitar aquesta dada, recorreran a la comissió de garanties. I si tampoc hi hagués resposta, es plantejarien anar al notari per reclamar aquesta informació.

Els crítics, que a Catalunya inclouen nombrosos quadres i regidors del partit, així com els exdiputats Antonio Espinosa, Carmen de Rivera, María Valle i Sergio Sanz, estan convençuts que tenen a l'abast aconseguir el suport d'un terç de les bases per celebrar un congrés extraordinari. D'assolir l'objectiu del congrés, els crítics plantejaran la batalla amb "voluntat de guanyar-lo". També reclamaran que el congrés sigui presencial i no telemàtic perquè els ofereix més garanties democràtiques.

Les aigües baixen agitades a Ciutadans de fa temps. Les eleccions catalanes del 14-F no han fet més que donar un cop molt fort a la direcció. Des dels rengles de Renovadors ha irritat molt que Arrimadas hagi optat per blindar-se i ni tan sols s'ha plantejat la possibilitat d'efectuar canvis en l'organigrama. Els crítics han assenyalat clarament a Carlos Carrizosa i al cap de campanya, Carlos Cuadrado, com a responsables dels resultats i n'han reclamat la renúncia.

Els moviments de Fran Hervías

En el nucli dur del partit, fins ara aglutinat entorn Arrimadas, hi ha esquerdes. Caldrà seguir els moviments que faci el fins fa poc totpoderós Fran Hervías, exsecretari d'organització que controlava l'aparell amb ma de ferro. Ja no és així, però Hervías conserva ascendent en sectors del partit i les seves relacions són ara millorables amb l'executiva. Es tracta d'un altre antic integrant del nucli català fundador del partit, al costat d'Albert Rivera. 

Hi ha qui especula amb una possible aliança entre els renovadors i Hervías. Però aquesta opció apareix com a molt improbable. Els crítics el consideren com l'arquitecte de l'actual model de partit, molt centralitzat i sotmès a l'aparell, i en el qual el paper de les minories és irrellevant.