Mònica Roca agafa el timó a la Cambra i acusa Espanya de ser injusta amb Catalunya

El ple de la institució cameral escull la primera dona presidenta en 130 anys d'història

Primer discurs de Roca com a presidenta.
Primer discurs de Roca com a presidenta. | Adrià Costa
08 de març del 2021
Actualitzat a les 20:43h
La Cambra de Comerç de Barcelona ha fet història. El ple de la institució ha elegit Mònica Roca, fins ara vicepresidenta primera, com a nova presidenta. Roca substitueix així Joan Canadell, que va renunciar a la presidència per concórrer com a candidat a les eleccions del 14-F en la llista de Junts. La votació ha estat individual i secreta en una sessió presidida pel secretari general d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Cabrafiga. Enfront de Mònica Roca, ha presentat la seva candidatura José María Torres, membre del ple, qui ha reconegut d'antuvi que no tenia possibilitats. Roca ha sumat 32 vots enfront dels quatre a Torres. Hi ha hagut sis vots en blanc.


L'elecció s'ha produït en una data tan emblemàtica com el 8-M i està carregada de força simbòlica. Per primer cop, una dona presidirà la Cambra en els seus 130 anys d'història. Un avenç important en un moment en què les reivindicacions feministes topen amb molts entrebancs a l'hora de plasmar-se en la legislació. Ha dit que la candidatura Eines de País va voler liderar la Cambra des del compromís per "un estat independent", però conscients que no és des de la Cambra que s'assolirà la independència. Ha acusat l'Estat  de "tractar malament" Catalunya, "una suposada regió seva, que li aporta el 20% del PIB" i a la qual tracta amb "injustícia, sense tenir cura de la seva llengua i condemnant la llibertat d'expressió dels seus artisteso posant a la presó els seus dirigents".   

Roca ha proclamat que el seu equip "no ha vingut a la Cambra a fer política, sinó a treballar pel país". La nova presidenta va fer equip amb Canadell en la candidatura Eines de País, de línia independentista, que amb el suport de l'ANC va guanyar les elecccions camerals el juny del 2019. Es va anunciar en aquell moment que a mig mandat, Canadell cediria la presidència a Roca per escenificar la paritat en la cúpula de l'entitat. El pas a la política de Canadell ha avançat el traspàs, previst inicialment per al mes de juny. 


En la seva intervenció davant del ple, Mònica Roca ha posat en valor la tasca feta per l'equip directiu de la Cambra en els 20 mesos transcorreguts des deles eleccions del 2019 i ha destacat la tasca duta a terme per Joan Canadell. Roca ha subratllat "la lluita, l'esforç i la passió" amb què s'ha treballat per respondre als embats de la crisi pandèmica, i ha destacat la denúncia feta per l'entitat de les mancances d'infraestructures per part de l'Estat, que es van xifrar en 45.000 milions d'euros. 
 

Mònica Roca votant al ple aquest dilluns. Foto: Adrià Costa


Roca ha explicat que en cap moment van deixar de reclamar als governs les ajudes diretes que calen per superar la crisi. La nova presidenta de l'entitat ha recordat el paper jugat per Catalunya durant les anteriors revolucions industrials. Ha afirmat que Catalunya ha de mostrar lideratge en la quarta revolució industrial i "reconstruir l'economia amb una base més sòlida".  "Ens hem dedicat a aturar el cop i ara ve la revifada", ha dit.

La dirigent cameral, elegida aquest 8-M, ha assegurat que s'ha impulsat l'Observatori Dona Empresa Economia de la Cambra com a exemple de compromís en una major presència de les dones en els llocs de direcció empresarial, i ha assegurat que la manca de directives femenines "perjudica l'economia". Roca ha recordat algunes de les iniciatives dutes a terme per la Cambra en aquest període, destacant la presentació del Pla Estratègic 2030/2040 en favor d'un nou model productiu basat en l'alt valor afegit, el coneixement i el talent.   

Candidatura testimonial de Torres

Abans de la votació, l'empresari José María Torres ha defensat una candidatura alternativa, criticant durament Roca i Canadell per haver "instrumentalitzat" l'entitat en favor d'unes posicions polítiques. Torres ha censurat que des de l'equip de govern cameral s'hagi intentat intervenir en les eleccions a la patronal Pimec. L'empresari, proper a Pimec, ha criticat també a Canadell per haver intervingut directament en política i ha posat en qüestió que representin el sentit que ha de tenir una institució com la Cambra. S'ha preguntat també "on estava la senyora Roca divendres passat" i ha afirmat que el seu lloc era ser a la Seat. "L'únic que els importa és donar la imatge que estan contra el rei", ha afegit. 

Torres ha comparat l'actitud dels dirigents camerals amb la d'"un independentista e cap a peus com Gerard Piqué", que, a diferència dels governants camerals, saluda el monarca quan ha de recollir un guardó o juga a la selecció espanyola "perquè és un professional". Ha recordat que la llista d'Eines de País va guanyar les eleccions, però "amb una participació del 4% del teixit empresarial". També ha criticat l'actuació de la Cambra de voler fer aprovar la Llei de Cambres "en contra de la posició dels agents socials". 

Enginyera de telecomunicacions per la UPC, Mònica Roca va treballar a l'Agència Espacial Europea durant deu anys. Després, va fundar isardSAT, una empresa que ofereix serveis i solucions a partir d'informació que donen els satèl·lits que observen la terra. No ha amagat mai que un delss eus somnis era ser astronauta. Ara li tocarà pilotar la Cambra en un moment de gran ecomplexitat, en plena crisi pandèmica i quan els efectes de sobre el gteixir productiu són evidents.

Com a vicepresidenta de l'entitat, ha pogut copsar les conseqüències econòmiques de la Covid. Un context en què la Cambra ha estat activa en defensa de les empreses i els autònoms, mostrant-se molt crítica amb la resposta donada per les administracions. El febrer passat, va reclamar que l'Estat fos el principal finançador de les ajudes directes als sectors més afeblits, ja que té accés als mercats i al MEDE. 

Roca ha assegurat que la situació anterior a la pandèmia no s'assolirà abans de l'any 2022 i ha demanat al govern espanyol la creació d'un nou fons autonòmic Covid-19 per ajudes directes a empreses. En diverses intervencions, la Cambra ha demanat a l'Estat que no tingui por d'endeutar-se per respondre a la crisi i protegir el teixit productiu.