Mònica Roca es convertirà aquest dilluns en la primera presidenta de la Cambra de Comerç

L'empresària i enginyera de telecomunicacions substitueix Joan Canadell, que va renunciar al càrrec per presentar-se a les eleccions en la llista de Junts

Mònica Roca
Mònica Roca | Cambra
08 de març del 2021
Actualitzat a la 13:22h
Aquest dilluns, el ple de la Cambra de Comerç de Barcelona elegirà Mònica Roca, fins ara vicepresidenta primera, com a nova presidenta de la institució. Roca substitueix així Joan Canadell, que va renunciar a la presidència per concórrer com a candidat a les eleccions del 14-F en la llista de Junts. La votació es farà en votació individual i secreta. L'elecció es produirà en una data tan emblemàtica com el 8-M i està carregada de força simbòlica. Per primer cop, una dona presidirà la Cambra en els seus 130 anys d'història. Un avenç important en un moment en què les reivindicacions feministes topen amb molts entrebancs a l'hora de plasmar-se en la legislació.  

Roca va fer equip amb Canadell en la candidatura Eines de País, de línia independentista, que amb el suport de l'ANC va guanyar les elecccions camerals el juny del 2019. Es va anunciar en aquell moment que a mig mandat, Canadell cediria la presidència a Roca per escenificar la paritat en la cúpula de l'entitat. El pas a la política de Canadell ha avançat el traspàs, previst inicialment per al mes de juny. 

Enginyera de telecomunicacions per la UPC, Mònica Roca va treballar a l'Agència Espacial Europea durant deu anys. Després, va fundar isardSAT, una empresa que ofereix serveis i solucions a partir d'informació que donen els satèl·lits que observen la terra. No ha amagat mai que un delss eus somnis era ser astronauta. Ara li tocarà pilotar la Cambra en un moment de gran ecomplexitat, en plena crisi pandèmica i quan els efectes de sobre el gteixir productiu són evidents.

Com a vicepresidenta de l'entitat, ha pogut copsar les conseqüències econòmiques de la Covid. Un context en què la Cambra ha estat activa en defensa de les empreses i els autònoms, mostrant-se molt crítica amb la resposta donada per les administracions. El febrer passat, va reclamar que l'Estat fos el principal finançador de les ajudes directes als sectors més afeblits, ja que té accés als mercats i al MEDE. 

Roca ha assegurat que la situació anterior a la pandèmia no s'assolirà abans de l'any 2022 i ha demanat al govern espanyol la creació d'un nou fons autonòmic Covid-19 per ajudes directes a empreses. En diverses intervencions, la Cambra ha demanat a l'Estat que no tingui por d'endeutar-se per respondre a la crisi i protegir el teixit productiu.