El PSC s'alinea amb la patronal i reclama al Govern «erradicar la violència»

Illa insisteix a reclamar la presidència del Parlament per a Eva Granados, com a representant de la llista més votada

Illa, en la seva intervenció al Consell Nacional del PSC
Illa, en la seva intervenció al Consell Nacional del PSC | ND
06 de març del 2021
Actualitzat a les 12:16h
El PSC s'ha alineat amb la patronal i ha endurit el to contra el Govern, coincidint amb la celebració del Consell Nacional del partit. Tant el primer secretari, Miquel Iceta, com el cap de llista del 14-F, Salvador Illa, han dedicat bona part de les seves intervencions a criticar la "tebior" de la Generalitat a l'hora de condemnar la "violència" i els aldarulls que s'han viscut en les darreres manifestacions arreu del país, arran de la detenció de Pabo Hasél i que han acabat aixoplugant diverses reivindicacions socials.

Els socialistes s'han expressat en termes similars als de la patronal de Foment del Treball, que dijous passat va reclamar a la classe política i les administracions respondre "sense complexos" als "actes de violència, destrosses i saquejos". També, que el nou Govern prioritzi la recuperació econòmica i posi fi a la "confrontació".

"No volem que Catalunya s’associï a inestabilitat i els desordres. Volem que s’associï a la prosperitat, el progrés i el lideratge econòmic", ha dit avui Illa. El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat ha retret al Govern que no respongui amb contundència al "vandalisme i la violència gratuïta". "Els conflictes es gestionen, la violència s'erradica", ha afirmat.  

Illa també ha demanat a la Generalitat que doni suport a la policia, en ple debat sobre el model policial a Catalunya. "La primera obligació és garantir l'ordre públic. Catalunya està amb els Mossos", ha dit. Iceta s'ha expressat en termes similars. "El Govern no és capaç de garantir la tranquil·litat i la seguretat ciutadana i de donar suport a aquells que tenen la missió sagrada de garantir la nostra convivència", ha denunciat.

Per tot plegat, Illa i Iceta han demanat superar l'aliança "fracassada" entre JxCat i ERC. El cap de llista dels socialistes ha insistit en el mantra de la seva campanya, la necessitat de "passar pàgina" del procés i de deu anys de "degradació". Illa ha presentat el PSC com a "primer partit de Catalunya" i "centre de gravetat" de la política institucional del país, mentre que Iceta ha volgut revifar les opcions -per ara, nul·les- que Illa sigui president. Illa creu que els resultats electorals han obert "nous temps polítics" a Catalunya i assegura que els socialistes tenen "el dret, la legitimitat i l'obligació moral" a presentar-se a la investidura.

En la seva intervenció, Illa s'ha referit a les negociacions per presidir el Parlament i ha defensat que el càrrec l'ocupi la seva número dos, Eva Granados, com a representant de la llista més votada.