coronavirus

VÍDEO Demostren com d'inútil pot ser una mascareta mal posada

El tipus de teixit també pot influir notablement en la seva efectivitat

per NacióDigital , 5 de març de 2021 a les 17:01 |

Els darrers mesos s'ha posat en qüestió si les mascaretes de tela són prou segures per a evitar els contagis de Covid. Però més enllà d'aquest debat, un dels temes que també cal tenir en compte és la col·locació de la mascareta. Una mascareta quirúrgica mal posada pot tenir un efecte pràcticament nul. Un vídeo elaborat per Pablo Loza-Álvarez i Javier Morgado, investigadors de l'ICFO (Institut de Ciències Fotòniques) demostra que les mascaretes són completament eficaces per evitar els contagis per aerosols sempre que es portin ben ajustades. 


A través d'un nebulitzador els investigadors generen els aerosols que són filtrats per una mascareta. El full de fotons de partícules de llum permet veure els aerosols que passen a través del teixit i les que no. 

Però més enllà de mostrar la importància de portar ben posada la mascareta, l'estudi conclou que tant les mascaretes de roba gruixuda com les quirúrgiques funcionen bé per filtrar les gotes grans, i fins i tot per a les petites gotes contingudes als aerosols. Ara bé, per això cal que el flux d'aire es dirigeixi al centre de la mascareta i que aquesta no estigui estirada ni horitzontalment ni verticalment.


Malgrat aquestes conclusions, els investigadors insisteixen, en què cap mascareta proporciona un filtratge del 100% i que és bàsic que s'ajustin a la cara. Així mateix també insisteixen en què les quirúrgiques ofereixen una millor protecció que les de tela i que les de roba fina no són prou eficaces.

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació