La CUP es mostra decidida a presidir el Parlament per recuperar-ne la sobirania

Els anticapitalistes reclamen una mesa "nítidament antifeixista", que doni resposta al conflicte entre Catalunya i l'Estat i estigui compromesa amb els drets de la ciutadania

Eulàlia Reguant i Edgar Fernández, en roda de premsa
Eulàlia Reguant i Edgar Fernández, en roda de premsa | CUP
05 de març del 2021
Actualitzat el 06 de març a les 8:30h
La CUP està decidida a presidir el Parlament per recuperar-ne la sobirania i donar resposta, també des de la mesa, a la irrupció de Vox, al conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol, i al bloqueig de lleis de caràcter social per part del Tribunal Constitucional (TC). La diputada electa Eulàlia Reguant ha explicat que ho han traslladat a les tres candidatures -ERC, Junts i els comuns- en les converses que han mantingut en les últimes setmanes per abordar un pacte de legislatura, tal com ha avançat NacióDigital.

"La mesa ha de ser nítidament antifeixista, ha de donar resposta al conflicte entre Catalunya i l'Estat i estar compromesa amb els drets bàsics de la població catalana", ha dit Reguant aquesta tarda. En aquesta situació, ha assegurat, la CUP "està disposada assumir la presidència del Parlament".

La diputada ha anunciat que s'han assolit "compromisos" amb una "àmplia majoria parlamentària" per frenar el que els anticapitalistes anomenen "hemorràgies" del país. Concretament, la CUP ha explicat que les converses mantingudes aquestes últimes setmanes amb ERC, Junts i els comuns han permès apropar posicions i avançar en acords per frenar els desnonaments, protegir el dret a l'habitatge i constatar la necessitat de reformar el model policial. 

Reguant ha demanat concretar "ràpidament" les propostes per evitar que la Generalitat continuï participant en desnonaments o "mutilant manifestats". En aquest sentit, ha assegurat que és essencial evitar que es faci fora la gent de casa, fer front a la repressió dels Mossos i que la Generalitat deixi de personar-se com a acusació particular contra manifestants independentistes o pels drets socials. 

Els anticapitalistes afronten ara aquesta nova etapa de les negociacions amb nous objectius sobre la taula. Són, a grans trets, quatre: la renda bàsica universal, la regulació efectiva del preu dels lloguers, potenciar el sector públic i treballar per a una transició ecològica. "Volem començar a fixar nous avenços: cal donar resposta a les necessitats del país", ha afirmat. "Fem una crida a continuar avançant en propostes concretes", ha demanat la diputada.

En els propers dies continuaran les reunions amb ERC, Junts i els comuns. Republicans i anticapitalistes han activat grups de treball sectorial conjunts per desenvolupar propostes concretes compartides per sortir de la crisi i també en relació a l'agenda nacional. Segons ha informat ERC en un comunicat, aquests grups s'han començat a reunir avui i continuaran treballant durant el cap de setmana. Segons explica la formació, s'ha establert "confiança mútua" i "bon clima de treball". La setmana vinent hi haurà una nova reunió.

Tram final del debat intern

El portaveu del secretariat nacional de la CUP, Edgar Fernàndez, ha detallat la proposta política, que s'agrupa en tres pilars: el rescat social, l'exercici de la sobirania i la garantia de drets i llibertats. "És des d'aquí que fem aquestes negociacions", ha dit. Les qüestions que es posen sobre la taula són, ha dit, per "fer avançar el país". "Estem disposats a assumir totes les responsabilitats si és per aplicar les nostres propostes", ha afirmat.

En aquestes properes setmanes hi haurà la fase final del debat intern per definir les propostes prioritàries. Aquest dissabte, se celebra la Coordinadora Oberta Parlamentària (COP) i diumenge i dimarts es faran les Assemblees Obertes Parlamentàries (AOP) per definir el final de les negociacions.