El rei lloa l'«esperit global» de Catalunya enmig de protestes per la seva visita a Martorell

Els Mossos d'Esquadra blinden l'accés a la planta de Seat en un acte en què la companyia ratifica el compromís de fabricar cotxes elèctrics

Felip VI a l'acte del 70è aniversari de SEAT
Felip VI a l'acte del 70è aniversari de SEAT | ND
05 de març del 2021
Actualitzat a les 19:25h
Felip VI ha participat aquest divendres en l'acte del 70è aniversari de Seat celebrat a la planta que té la companyia a Martorell. Els Mossos d'Esquadra han blindat l'accés al recinte davant la convocatòria de protestes per part de l'ANC, Òmnium Cultural i els CDR, que han acabat aplegant pocs manifestants tot i que no han estat exemptes de polèmica per la retirada de pancartes per part de la policia. Mentrestant, a l'acte, Felip VI ha volgut lloar l'"esperit global" de Catalunya.

A l'acte també eren presents el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra d'Indústria, Reyes Maroto. Cap representant de la Generalitat hi ha assistit en rebuig a la presència del monarca. 

"Catalunya representa l’esperit global, audaç i emprenedor que ha d’identificar-nos en els temps de canvi en el món en què vivim", ha dit en l'única part del seu discurs feta en català. La resta de la intervenció ha estat marcada pel suport a la indústria automobilística i per la reivindicació del consorci público-privat impulsat pel govern espanyol que haurà de permetre instal·lar una fàbrica de bateries de vehicles elèctrics a Martorell.

El consorci està format per ara per Seat, Volkswagen i Iberdrola, tot i que està obert a la participació de més empreses. La instal·lació de la fàbrica de bateries  és un pas, que de confirmar-se, permetria a Seat fabricar els seus primers vehicles elèctrics sense emissions.

El rei s'ha desfet en elogis cap a Seat, a qui ha qualificat de "companyia emblemàtica". "La contribució d'Espanya a l'automoció ha d'estar al lloc que mereixem", ha dit. Felip VI ha assegurat que a competència serà "dura". "No hi haurà temps de recuperar el camí que deixem de recórrer", ha afirmat.  

Felip VI ha assegurat que el suport de l'Estat a la indústria automobilística és "absolut" i ha promès polítiques que permetin revertir els danys patits pel sector a causa de la pandèmia. També ha defensat algunes de les mesures preses pel govern espanyol, com la "flexibilització" que han permès els ERTO de cara a les empreses. 

El president de Seat Wayne Griffiths, ha assegurat que la companyia vol "liderar la recuperació" econòmica i ser capdavantera en la transformació del sector cap al vehicle elèctric. També ha avisat que l'Estat  "no pot perdre el tren de l'electrificació". El president del Grup Volkswagen, Herbert Diess, ha assegurat que Espanya té un "enorme potencial" per arribar a ser un hub de la mobilitat sostenible.