La CUP comunica a Junts que està disposada a assumir la presidència del Parlament

La formació de Laura Borràs sosté que la mesa serà "un reflex de la legislatura" i que no quedarà en mans del PSC

Dolors Sabater, en un acte de campanya amb els candidats de la CUP del 14-F
Dolors Sabater, en un acte de campanya amb els candidats de la CUP del 14-F | ACN
05 de març del 2021
Actualitzat a les 10:12h
Quan falta una setmana per a la data límit per constituir el Parlament, continua sense desllorigar-se qui assumirà la presidència del Parlament. Les negociacions entre els partits independentistes es van succeint sense que s'arribi a cap concreció, però la CUP ha fet un pas més en les darreres hores. En la reunió de dimecres, segons ha pogut saber NacióDigital, va comunicar a Junts que estan disposats a assumir el timó de la cambra, una disposició que haurà de ser ratificada per la militància en els debats interns previstos per als pròxims dies. Des de Junts asseguren que les converses amb ERC i la CUP van "raonablement bé" i que, fruit de les negociacions, la mesa serà "un reflex de la legislatura", amb la qual cosa descarten que la presidència quedi en mans del PSC. 

Els anticapitalistes van desglossar en aquesta reunió amb la formació de Laura Borràs quin és el tarannà que hauria de tenir el nou president o presidenta perquè aquesta sigui una legislatura que haurà de "confrontar" amb l'Estat a l'hora de preservar les iniciatives que s'aprovin en l'àmbit social i en el camí de conquesta de l'autodeterminació. Admeten que això implica estar disposar a assumir les conseqüències penals que es pot derivar de la determinació de mantenir vigent tot allò que es validi a la institució.

Més enllà, però, de comunicar la seva predisposició a comandar la segona institució del país amb els seus nou diputats, fonts dels anticapitalistes asseguren que Junts els va dir que "tenien una proposta" per a la mesa que incloïa la CUP, però no la van arribar a detallar. Des d'ERC també afirmen que a hores d'ara els de Laura Borràs no els han dit res sobre la presidència del Parlament. Fonts de Junts, però, refermen la confiança en què hi haurà acord i que, encara que tot es precipiti a darrera hora, transmeten que el PSC "no tindrà la presidència" de la cambra. 

Els republicans temen que s'arribi al darrer minut sense un acord tancat que Pere Aragonès voldria que fos global i inclogués les línies mestres del futur Govern. En tot cas, el debat intern de la CUP, que arrenca aquest cap de setmana i que culminarà el dimecres, fa quasi inevitable que les negociacions s'allarguin i que el ple de constitució sigui en la data límit: el divendres 12 de març.

Per ara, Borràs manté un silenci públic sobre quin ha de ser el seu paper  -si ha de comandar el Parlament o entrar al Govern-. És un dels dilemes que afronta l'espai, on existeixen també veus que plantegen l'oposició com a possible opció. Amb tot, són minoritàries dins de l'espai. La majoria de quadres aposten per acordar el Govern amb ERC i la CUP. L'opció més temuda pels republicans és un desacord que els aboqués a anar a unes segones eleccions. Aragonès ja va advertir en la seva conferència d'aquest dijous que esperava que cap partit independentista tingués aquesta temptació, més encara quan s'ha aconseguit superar la barrera del 51% dels vots. 

El desacord independentista, com ja va avançar NacióDigital, alimenta l'escletxa que veu el PSC per situar Eva Granados com a presidenta del Parlament. Preveient el paper d'àrbitre per desempatar la situació que podia recaure sobre ells, els comuns han optat per treure's de sobre la pressió situant un candidat propi: Joan Carles Gallego. Amb tot, per la representació que tenen -8 diputats-, els comuns dependrien de si el PSC o ERC estan disposats a cedir-los una de les seves dues places per formar part de la mesa o bé a afavorir la seva entrada i barrar el pas a la CUP. 

El grup que encapçala Dolors Sabater encararà aquest cap de setmana la deliberació final sense saber si Junts plantejarà o no presidir la cambra, un càrrec que dirigents del partit reivindiquen tenint present que són, amb 32 diputats, la segona força independentista. La CUP ha fet avenços en matèria social amb ERC, mentre que amb la formació de Carles Puigdemont ha trobat coincidències a l'hora de consensuar que s'ha de fixar un nou referèndum en aquesta legislatura. A hores d'ara, encara no s'ha produït una reunió a tres bandes. Tampoc a quatre amb els comuns, malgrat que Aragonès manté viva la flama del Govern ampli.