Jaime Malet, l'empresari més detestat de l'«establishment»

L'empresari i president de la Cambra de Comerç dels EUA a Espanya, un dels suports econòmics de Manuel Valls, afronta la seva vinculació en el Barçagate

Jaime Malet, a l'esquerra de Felip VI, en l'audiència a la Cambra de Comerç dels EUA a Espanya, el febrer passat.
Jaime Malet, a l'esquerra de Felip VI, en l'audiència a la Cambra de Comerç dels EUA a Espanya, el febrer passat. | Casa Reial
05 de març del 2021
Actualitzat el 06 de març a les 9:53h
Un descapotable de luxe circula per la plaça de Francesc Macià de Barcelona. La Guàrdia Urbana l'atura perquè l'automòbil és de quatre places i transporta cinc persones. Però una d'elles és el president de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya, Jaime Malet. En un dels seients hi viatja un governador dels EUA. Malet reacciona amb ira, a l'estil del "vostè no sap amb qui està parlant". Una infracció? L'empresari truca a l'Ajuntament de Barcelona i demana pel gabinet de l'alcaldia. Està enfurismat. Insulta la Guàrdia Urbana. Però no té sort i se'l treuen de sobre.

L'anècdota, succeïda fa un temps, l'expliquen persones coneixedores dels fets i del personatge. Però sembla que aquesta és l'actitud habitual de Jaime Malet, un home acostumat a trepitjar fort i que genera sorprenents unanimitats entre segments sensibles de la burgesia catalana. Unanimitats en contra, més aviat. "Malet és una persona que cau bastant malament per la seva prepotència", explica un soci d'una entitat patronal. Ara, més d'un contempla amb satisfacció poc dissimulada que el nom de l'empresari hagi aparegut enmig de l'escàndol del Barçagate com a intermediari entre Josep Maria Bartomeu i l'empresa que feia guerra bruta a les xarxes. Dilluns, els Mossos van entrar a les instal·lacions de Telampartners, una empresa seva, per efectuar un escorcoll.

La notícia, a menys d'una setmana de la celebració de les eleccions al Barça, el proper 7 de març, va caure a plom sobre la imatge d'home totpoderós que Malet sempre ha volgut conrear. Des de fa tres dies, se sent sota la mirada mediàtica, i no precisament per alguna de les entrevistes o declaracions amb què solia atacar durament el sobiranisme, advertint sobretot del desastre econòmic que suposaria el procés i la marxa d'empreses. Ara ha de defensar el seu nom.

Telampartners va emetre un comunicat en què s'espolsava les possibles implicacions en el Barçagate, però admetia haver fet d'intermediari, de manera remunerada, entre el Barça i I3 Ventures, la granja de bots que el club va utilitzar per engegar una campanya d'atacs a les xarxes socials contra jugadors, adversaris de Josep Maria Bartomeu i part del seu entorn.

El triangle Malet-Bartomeu-Tusquets

El president de la Cambra de Comerç nord-americana a l'estat espanyol està just al mig d'un triangle que forma amb l'expresident Bartomeu i amb l'actual president de la gestora del Barça, Carles Tusquets. Aquest era el president de la Comissió Econòmica de l'entitat amb Bartomeu. El vincle entre els Tusquets i els Malet ve de lluny. La dona de Malet, Silvia Sorribas, és la COO (cap d'operacions) de Telampartners. Manté bona relació amb la dona de Tusquets, Rosa Cañadas, també empresària i exmembre de la junta del Cercle d'Economia. Fonts econòmiques destaquen, però, que els dos matrimonis tenen un estil personal molt diferent: "Rosa Cañadas no és una persona ostentosa, té més classe".  

Sorribas va ser una agent electoral de Tusquets quan aquest es va presentar a les eleccions de la Cambra de Comerç, guanyades per Joan Canadell. El febrer del 2019, com a membre de la candidatura, la dona de Malet va fer la presentació del presdienciable en l'acte massiu que es va celebrar a l'Hotel Plaza. Va fer tot els eu discurs en castellà i va escenificar proximitat amb Tusquets.

La parella Malet-Sorribas és considerada molt ambiciosa en els ambients del patriciat barceloní, on costa trobar algú que en parli en termes elogiosos. Una persona que el defensa explica que "té una cosa positiva, i és que és molt conscient del paper que juga".

Un puntal de l'unionisme

Les implicacions polítiques de la trama es poden intuir. Malet és conegut per haver estat un dels activistes més hostils al procés sobiranista dins del món empresarial. El diari Ara va informar de l'activitat de Malet en favor del projecte electoral de Manuel Valls l'any 2019, quan va convertir-se en un dels finançadors de la seva campanya. També va vincular-se a la Fundació Joan Boscà, una de les entitats de l'unionisme, a la qual també pertany Javier Vega de Seoane, expresident del Círculo de Empresarios de Madrid i furibund espanyolista. Curiosament, Vega de Seoane també està vinculat a Telampartners. 

Malet també va ser la persona que va introduir Valls a l'escola de negocis Esade, on va entrar com a professor, en una operació destinada també a protegir econòmicament el candidat. Alhora, tant Malet com la seva dona van identificar-se amb Societat Civil Catalana i van ser uns propagandistes de la manifestació espanyolista del 8 d'octubre del 2017. Com també van mostrar clares simpaties per Ciutadans i per Albert Rivera, en aquell moment aliats de Valls.

Es dona el cas que els bots de I3 Ventures van ser emprats també per llançar missatges contra l'independentisme i amplificar els que emetia l'entitat Societat Civil Catalana, tal i com va informar el diari El País.

Si en les relacions socials sol ser distant i prepotent, Malet té molta cura en tot el que fa referència als seus contactes amb les altes instàncies del poder. DE la mateixa manera que es va mostrar molt comprensiu amb l'arribada al poder de Donald Trump, assegurant que supsoaria "una etapa de bonança econòmica" i que ell "mai criticaria el president", també ha mimat les relacions amb la Zarzuela. Un dels seus darrers actes pública va ser una audiència donada per Felip VI a la junta de la Cambra de Comerç que presideix.  

Amistat amb Jorge Moragas

Malet va mantenir una relació estreta amb el govern de Mariano Rajoy, que es va fer més intensa en ple procés sobiranista. Malet va teixir un vincle d'amistat amb Jorge Moragas, cap de gabinet de Rajoy i amb qui va organitzar una de les visites del president espanyol a Washington, l'any 2014. Precisament Malet va ser un dels interlocutors de Moragas en els seus contactes amb empresaris catalans durant el procés. Ara hi ha qui apunta que la persona propera a Soraya Sáenz de Santamaría que va aconsellar contactar amb Malet i I3 Ventures a Bartomeu podria haver estat l'excap de gabinet de Rajoy.    

Errors amb el Whatsapp

A Jaime Malet no li agrada deixar caps per lligar. Però ha tingut alguna relliscada en l'ús de les xarxes socials. En una ocasió va enviar per error els seus contactes de Whatsapp a persones de fora del seu entorn personal, que es van trobar amb els contactes de figures rellevants de l'Estat i de la societat, des de Mariano Rajoy i Pablo Casado al tinent general Sanz Roldán, exdirector del CNI, o l'actor Antonio Banderas. Sembla que aquest error l'ha comès més d'una vegada, segons asseguren persones del món econòmic. Però això és tan sols una anècdota. La seva vinculació en el Barçagate és molt més que un error per una persona acostumada a ser un intocable.