Un 39% d'espanyols ha tingut por de morir per la Covid i un 35% ha plorat per la pandèmia

Una enquesta del CIS sobre les conseqüències emocionals del coronavirus evidencia un major impacte en les dones que el que admeten els homes

Les dones admeten que ho han passat pitjor a nivell emocional durant la pandèmia.
Les dones admeten que ho han passat pitjor a nivell emocional durant la pandèmia. | Pixabay
04 de març del 2021
Actualitzat a les 12:50h
La pandèmia ha tingut unes conseqüències emocionals evidents entre la ciutadania. Ho constata una enquesta feta pública aquest dijous pel CIS, segons el qual un 39% d'espanyols admet que ha tingut por de morir pel coronavirus i un 35,1%, que ha plorat a causa de la pandèmia. Tot i això, el mateix sondeig evidencia que les dones reconeixen un impacte molt major que els homes.

En concret, un 11,3% ha tingut molta por de morir per la Covid, un 12,1% n'ha tingut força i un 15,6%, una mica, mentre que un 16,6%, poca, i un 43,6%, gens. En tot cas, un 83,1% ha tingut por (molta, força o una mica) que morís algun familiar, un 70% ha temut que la societat no torni a ser la mateixa i un 75,7%, que les pandèmies es converteixin en part quotidiana de la vida.

A nivell de gènere, però, les diferències són clares, tant pel que fa al patiment admès en diverses preguntes com a les conseqüències físiques durant la pandèmia. Només un 16,1% d'homes admet que ha plorat a causa del coronavirus, per un 52,8% de dones que ho reconeix. Igualment, només un 33,4% d'homes afirma que ha tingut problemes de son i un 42% s'ha sentit cansat o amb poques energies, quan a les dones els hi ha ocorregut en el 50,2% i el 61,4% dels casos, respectivament. Una tònica que es repeteix en bona part de l'enquesta.

Així, un 54,8% dels enquestats admet que s'ha sentit algun, força o molts dies decaigut, deprimit o sense esperances, un percentatge que augmenta fins al 64,9% en el cas de les dones i queda en el 44,4% en els homes. Un 22% de les dones ha patit atacs d'ansietat o pànic per tan sols un 9,4% d'homes, així com un 29,3% de les dones s'ha sentit molts o força cops angoixades o estressades, per tan sols un 14% d'homes.

Igualment, l'enquesta posa de relleu que la pandèmia no ha incrementat l'accés a psicòlegs o psiquiatres o al consum de psicofàrmacs respecte l'ús que se'n feia abans, però en aquest cas les diferències de gènere també són evidents. Un 4,2% d'homes ha hagut de ser tractat per professionals per problemes psicològics causats per la pandèmia, percentatge que es duplica fins al 8,6% en el cas de les dones. Igualment, això ha derivat en el consum de psicofàrmacs (sobretot ansiolítics i antidepressius) en el 3,4% d'homes i el 8,2% de dones.