Els comuns proposen Joan Carles Gallego com a president del Parlament

L'aposta d'Albiach per un candidat propi fa encara més ajustada la tria entre la candidata del PSC, Eva Granados, i l'aposta d'ERC i de la CUP si es manté el desacord amb Junts

Joan Carles Gallego, en un acte dels comuns aquesta tarda
Joan Carles Gallego, en un acte dels comuns aquesta tarda | En Comú Podem
04 de març del 2021
Actualitzat a les 10:50h
Els comuns mouen fitxa davant d'un escenari de possible bloqueig per escollir la presidència del Parlament. NacióDigital ha avançat que el PSC veu en el desacord independentista una via per aconseguir que Eva Granados comandi la segona institució del país. Els comuns, però, que podrien haver estat decisius per decantar la balança cap a la candidata socialista o bé cap al nom que podrien proposar ERC i la CUP si no hi ha entesa amb Junts, han decidit apostar per un candidat propi: el número dos de la llista i exlíder de Comissions Obreres, Joan Carles Gallego.

La candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha llançat la proposta en una entrevista a Catalunya Ràdio tot lloant el caràcter dialogant de l'exdirigient de Comissions Obreres i la seva capacitat de "superar blocs". Fins ara, també la CUP s'ha mostrat disposada a intentar presidir la institució, opció que ERC veu amb bons ulls, i els socialistes han situat Eva Granados també com a aspirant.

La tria del president del Parlament, que es farà, com a molt tard, el 12 de març, és secreta i en surt guanyador l'aspirant amb més vots. Arribats a la data límit sense un acord entre ERC, CUP i Junts, i amb els posicionaments enrocats, hi ha un escenari que els de Salvador Illa entreveuen com a possible: que republicans i cupaires votin el candidat o candidata dels anticapitalistes (això sumaria 42 vots a favor) i que els de Carles Puigdemont, molestos per considerar que se'ls pren el càrrec que els pertoca, se'n desmarquessin i apostessin per donar suport a la seva pròpia candidata.

Tenint present que és president del Parlament el nom que obtingui més vots, aquest escenari obriria per complet el tauler i augmentaria les possibilitats del PSC, que també sumaria 42 vots amb el suport de Cs i el PP. En aquest escenari, i tenint present que els comuns han fet proposta pròpia, els vots de Vox -11 representants- podrien decantar la balança. De fet, cedir un lloc a la mesa al grup de Jéssica Albiach per guanyar la pugna per la presidència del Parlament també és un dels asos a la màniga que tenen tants socialistes com republicans en aquesta cursa.

Els comuns, però, tampoc tenen, per ara, cap oferta sobre la taula malgrat haver situat Gallego en el tauler. Tampoc ERC i Junts han afrontat aquesta carpeta més enllà de les declaracions públiques que, sobretot republicans i cupaires, han fet. L'aspiració dels republicans és "no arribar a una situació límit", però el calendari avança i no es concreta cap acord del qual en formin part els tres partits independentistes. De fet, insisteixen que no es pot arribar a divendres que ve -dia 12 i data límit- amb un acord parcial, sinó que s'ha de tancar una aliança "global" que incumbeixi tant el Parlament com el Govern.