La restauració podrà obrir fins a les cinc de la tarda a partir de dilluns

La presencialitat a les universitats augmentarà fins al 30% i s'obren els vestidors esportius a tots els usuaris

Un grup de joves en una terrassa del bar l'Alzina de Manresa
Un grup de joves en una terrassa del bar l'Alzina de Manresa | Gemma Aleman
04 de març del 2021
Actualitzat a les 18:12h
"Tímides obertures". Així ha definit la consellera de Salut, Alba Vergés, les flexibilitzacions que entraran en vigor el pròxim dilluns i que d'entrada tindran una vigència de set dies. Les mesures més significatives són que bars i restaurants podran obrir a partir de dilluns en horari ininterromput des de les 7.30 hores del matí fins a les cinc de la tarda, que es recupera presencialitat a les universitats fins a un 30% d'aforament i els vestidors esportius podran ser utilitzats per a tots els usuaris.

Altres relaxacions que ha aprovat el Procicat és que les extraescolars i activitats de lleure, que fins ara estaven circumscrites a alumnes d'infantil i primària, es recuperen també per als joves de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius. També es reprenen les competicions esportives federades a partir dels 16 anys i les activitats esportives a l'aire lliure i les de memòria als centres cívics per a majors de 65 anys. També s'augmenta l'aforament de l'activitat cultural al 50% i s'estén a l'activitat de museus i biblioteques. 

El toc de queda a les deu de la nit i el confinament comarcal, així com la limitació a sis de les persones que es poden reunir, però, són algunes de les mesures que es mantindran. En el cas de les trobades, no està limitada la xifra de bombolles sempre i quan no se superin les sis persones. També continuaran sense poder obrir els bars i restaurants ubicats en centres comercials -que poden obrir des d'aquesta setmana de dilluns a divendres- i els comerços que no siguin essencials durant els dissabtes i els diumenges. Protecció Civil ha insistit en què, en tots els casos, especialment en el de la restauració, cal continuar utilitzant la mascareta, també quan no s'està consumint. 

"Mantenim el gruix de les mesures però fem correccions i anirem revisant setmana a setmana", ha dit Vergés, que ha assegurat que l'epidèmia està "estable" però encara en una situació complicada per la xifra d'ingressats i de crítics i que per això no es pot fer una desescalada.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha detallat que continua havent-hi 504 persones ingressades a les UCI i que la perspectiva a hores d'ara és de "descens poc pronunciat".

La Setmana Santa, en l'aire

"No volem fer una passa endavant i dues enrere", ha puntualitzat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que ha explicat que encara no s'ha estudiat l'aixecament del confinament comarcal ni quines seran les directrius per a la Setmana Santa. Aquest dimecres, al consell interterritorial amb el ministeri de Sanitat, la Generalitat va apostar per mantenir el tancament perimetral autonòmic, però encara no s'ha dirimit si continuarà la restricció de mobilitat entre comarques. Totes les comunitats, a excepció de Madrid, van exhibir sintonia amb no flexibilitzar la mobilitat i el ministeri va emplaçar tots els territoris a tancar un consens la setmana que ve. 

Les noves mesures aprovades pel Procicat aquest dijous respon a la premissa de "donar aire" anunciada prèviament per Argimon. Després dels errors en la desescalada de la primera i segona onada, els responsables sanitaris han fet una crida a no obrir de forma precipitada per no afavorir una quarta onada que, han advertit, partiria d'un alt nombre d'ingressos i que podria situar el sistema sanitari en una nova situació compromesa.

Aquesta setmana, Argimon va explicar els avenços que s'estan produint en matèria de vacunació, que ha permès que, per exemple, a les residències, s'estigui en una "tendència a zero" de contagis. Vergés ha subratllat, però, que la vacunació és "un dels pilars" de la recuperació de la urgència sanitària però ha demanat que es continuï rebaixant la interacció social. 

Aval a les manifestacions del 8-M "maximitzant" la seguretat

El Govern ha avalat les manifestacions feministes que s'estan convocant a Catalunya per al 8-M, però recorda que s'han de celebrar "maximitzant" la seguretat i la prevenció de contagis. Els consellers Alba Vergés i Miquel Sàmper han defensat que s'ha de preservar tant el dret a la manifestació com el dret a la salut. "S'estan convocant molts actes arreu del país amb la màxima prudència", ha dit Vergés, que ha defensat la necessitat de "fer sentir les veus" de les dones en aquesta jornada.