Aragonès condemna «tota la violència» però avisa que cal afrontar els problemes de fons

El vicepresident en funcions tanca files amb els Mossos i, al mateix temps, sosté que s'ha de derogar la llei mordassa i afrontar la precarització dels joves

El vicepresident Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament
El vicepresident Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament | ACN
03 de març del 2021
Actualitzat a les 18:43h
Condemnar la violència, donar suport als Mossos i, al mateix temps, reivindicar que no es poden obviar els problemes de fons i que s'han d'escatir responsabilitats pels excessos policials. És l'equilibri sobre el qual el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, ha bastit el seu discurs en la compareixença al Parlament arran de les protestes i els aldarulls dels darrers dies al carrer. Enmig de les negociacions per teixir una aliança per a la investidura, l'aspirant republicà ha exhibit perfil de presidenciable tot fent picades d'ullet a totes les formacions amb qui estan negociant els republicans.

"Condemnem sense pal·liatius tots els actes violents que no tenen res a veure amb la llibertat d'expressió i de manifestació. Condemnem sense pal·liatius actes vandàlics contra comerços i mobiliari, cossos policials i contra espai públic i la convivència pacífica", ha assegurat Aragonès just a l'inici de la seva intervenció, en la qual ha inclòs un tancament de files amb la "difícil" tasca dels Mossos d'Esquadra. 

Tot i això, ha advertit de l'"error" que suposaria quedar-se només amb una "visió incompleta" i no atendre quins són els problemes de fons que han estat la guspira de les manifestacions. "Es parla més de disturbis que de les qüestions de fons", ha denunciat Aragonès, que ha puntualitzat que són grups "minoritaris tot i que significatius" els que protagonitzen els actes violents. Ha demanat, en aquest sentit, que no es criminalitzi la majoria de joves i ha assenyalat dos dels orígens del malestar manifestat: la regressió en drets i llibertats com la d'expressió i la precarització vital dels joves. 

"Sota cap concepte es poden justificar actuacions com incendiar una furgoneta de la Guàrdia Urbana o destrossar la comissaria de Vic", ha insistit. Però ha afegit que això no pot fer que la política "es tai els ulls" i no abordi els conflictes polítics i socials que són el caldo de cultiu de les protestes. Aragonès ha denunciat, en aquest sentit, que l'estat espanyol "no és una democràcia madura" i que ho demostra el fet que sigui l'estat amb més artistes encausats d'Europa. Per això ha reclamat derogar la llei de seguretat ciutadana -llei mordassa- i els delictes relacionats amb la llibertat d'expressió, dues accions que ha assenyalat que té a les seves mans el govern de Pedro Sánchez.

"Si la pota de la llibertat d'expressió falla, tota l'estructura de la democràcia se'n ressent", ha lamentat. L'aspirant republicà a presidir la Generalitat també ha assenyalat com a origen del malestar els problemes d'emancipació que tenen els joves, que ha atribuït al creixement de la desigualtat i la precarització de les seves condicions de vida fruit de dues crisis encadenades.

En aquest context ha emmarcat Aragonès les negociacions de Govern, que prosperen amb la CUP mentre que estan encallades amb Junts. De fet, ha recordat que el seu partit està disposat a revisar el model de seguretat per millorar el cos de Mossos, a qui ha reiterat el suport del Govern. Ha argumentat que s'han de dirimir responsabilitats i sancionar les possibles actuacions "negligents", així com revisar les eines que poden ser "greument lesives" per als ciutadans, en referència als projectils de foam.

La CUP exigeix una "ERC d'esquerres"

El president parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, per la seva banda, s'ha encarregat d'emplaçar els comuns a emancipar-se dels socialistes tot recordant les promeses socials incomplertes des de la Moncloa. Mentre que els comuns, un cop més, ham emplaçat els republicans a descartar l'aritmètica governamental amb Junts. CUP també ha aprofitat la seva intervenció per marcar perfil davant les negociacions. "Necessitem una ERC que sigui d'esquerres", ha advertit el diputat Vidal Aragonès, que ha estat clar a l'hora de definir el marc negociador en què estan disposats a participar: "Per República i independència, total disposició. Si venen a gestionar autonomisme i liberalisme, barricada".

El PSC ha interpel·lat directament a Aragonès, a qui ha emplaçat a "triar entre Mossos i la CUP". La portaveu dels socialistes, Eva Granados, ha acusat el Govern d'estar "tolerant actuacions vandàliques als carrers" i ha retret a Aragonès una "ambigüitat impròpia que dona oxigen als violents". També l'ha instat a respondre si la Generalitat es presentarà com a acusació particular contra els autors dels atacs, si donarà defensa jurídica als agents policials i a desgranar de quines eines disposa el cos policial per dissoldre els disturbis. El vicepresident, per la seva banda, ha acusat Granados de tenir una visió "irresponsable i parcial" i ha comparat el seu discurs amb el del líder del PP, Pablo Casado, quan li diu a Pedro Sánchez que triï entre "la policia o Podem". 

Ciutadans ha estat el grup que ha entonat un discurs més dur contra el Govern. El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que esgota els darrers dies com a cap de l'oposició, ha denunciat que l'independentisme està exportant "el colpisme" que es va viure al Parlament la tardor del 2017 als carrers.