Salut reclama que s'ampliï la vacunació amb Astrazeneca fins als 65 anys

Les persones que hagin rebut ja les dues dosis no seran considerades contactes estrets de contagiats

02 de març del 2021
Actualitzat a les 21:12h
Vacunació amb Astrazeneca al CAP Vic Nord
Vacunació amb Astrazeneca al CAP Vic Nord | Adrià Costa
El Departament de Salut ha enviat una carta al ministeri de Sanitat per reclamar que s'ampliï la vacunació amb Astrazeneca "com a mínim" fins als 65 anys. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha advertit que "s'està privant moltes persones d'una vacuna que és eficaç i efectiva" també en persones grans i ha recordat que hi ha països europeus, com ara França i Itàlia, que estan obrint la franja d'edat per vacunar amb Astrazeneca. 

"No té sentit que una mestra de 30 anys estigui vacunada i una de 64 no", ha insistit Argimon, que també ha argumentat que la reacció immunològica d'una persona de 54 anys "serà molt similar" a la d'una de 64 anys. A més d'ampliar la franja de població, la subdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha explicat que aquesta flexibilització permetria resoldre problemes logístics i accelerar un ritme de vacunació que està condicionat al volum de dosis que arriben setmanalment. 

En tot cas, la vacunació està produint canvis de tendència en la situació de la pandèmia, que en aquests moments està en situació és "d'estabilitat a la baixa" tot i que el ritme de descens és lent. Argimon ha atribuït aquesta circumstància a la variant britànica, que ja és la predominant i que suposa el 60% dels casos. En canvi, els casos de la variant brasilera i sudafricana, ha dit, es pode "comptar amb els dit de la mà". En tot cas, l'escenari ja és de millora en alguns sectors.

Per una banda, s'actualitzaran els protocols i les persones que hagin estat vacunades amb les dues dosis ja no seran considerades contactes estrets de contagiats, amb la qual cosa no hauran de fer quarantena. Això, ha dit Argimon, suposarà especialment un salt qualitatiu a les residències, on aviat es començaran a flexibilitzar i augmentar les visites. De fet, Argimon ha assegurat que a les residències estan en "tendència zero" d'infeccions gràcies a què el 94% dels residents estan vacunats i el 76% del personal que hi treballa també. En aquests moments hi ha 42 persones infectades en residències a tota Catalunya i a les que hagin d'¡ngressar a partir d'ara -hi ha 17.000 en llista d'espera- seran vacunades abans. 

Descens de contagis a residències i a les escoles

A més, la doctora Cabezas ha subratllat que les morts i els pacients greus de residències han caigut en picat des de que va arrencar el procés d'immunització, com també han baixat els contagis entre el personal sanitari. Només s'han registrat 13 en la darrera setmana, situació que ha qualificat d'"excepcional". Tot i això, Salut ha insistit que dependrà de l'arribada de les dosis el percentatge de població que estigui vacunada a l'estiu. Quan es pugui vacunar de forma massiva es recorrerà a personal més enllà del sanitari, com estudiants i veterinaris. 

Les dades de contagis també estan en descens en l'àmbit escolar gràcies al procés de vacunació del professorat. Argimon ha explicat que s'ha superat el repunt que es va produir a mitjans de febrer i que els contagis a les escoles tornen a estar per sota del 5%. "Les mesures a les escoles han funcionat", ha defensat Ariadna Mas, metge de família de la conselleria, que ha aconsellat una major ventilació de les aules ara que s'acosta la primavera.

Malgrat que a partir d'aquest dimecres es començaran a estudiar algunes flexibilitzacions de les restriccions vigents per "donar aire", malgrat que les principals és probable que encara es mantinguin més temps. Argimon no ha volgut entrar a valorar què s'ha de fer per Setmana Santa tot al·legant que encara falta un mes i ha defensat, de cara a les manifestacions del 8-M, que es celebrin amb mesures de protecció i distància entre persones.