La CUP s'obre a assumir «qualsevol responsabilitat» al Parlament després de la querella contra Torrent

Els anticapitalistes, que tornen a reunir-se amb ERC, assenyalen "coincidències" amb els republicans, però asseguren que encara no s'han tancat acords

Pellicer i Estrada, en roda de premsa
Pellicer i Estrada, en roda de premsa | CUP
02 de març del 2021
Actualitzat a les 16:36h
"Estem disposats a assumir qualsevol responsabilitat al Parlament malgrat la repressió que pugui suposar". Així s'ha expressat el diputat electe de la CUP, Xavier Pellicer, en roda de premsa aquest dimarts després que ahir la Fiscalia es querellés contra el president de la cambra, Roger Torrent, i i tres membres de la mesa per desobediència.

Pellicer ha assegurat que la voluntat dels cupaires no és aconseguir "cadiretes" sinó garantir que els debats i legislacions que "millorin la vida de la gent" tirin endavant a l'hemicicle malgrat la "repressió" que això pugui suposar per part de l'Estat i les sentències del Tribunal Constitucional.

El repartiment de funcions al Parlament ha entrat amb força a les negociacions per formar Govern. Dissabte Carles Riera ja va demanar que ha de ser de "confrontació i de conflicte" amb l'Estat per blindar els drets socials i nacionals. Per part de JxCat, Elsa Artadi va demanar que la presidència de la cambra no fos "submisa" en aquesta nova legislatura. Pellicer també ha assenyalat que el paper de la mesa del Parlament serà rellevant a l'hora de definir un "front comú" contra l'extrema dreta de Vox. 

En relació a les converses per formar Govern, Pellicer ha assenyalat "coincidències en l'àmbit general" amb ERC, però ha assegurat que encara no s'han pres acords concrets. Sí que s'han establert com a prioritats, segons assenyalen els cupaires, l'impuls d'un pla de "rescat social", l'habitatge, els serveis públics i avançar cap a l'autodeterminació. "Tots els escenaris estan oberts i s’han de generar les condicions", ha dit Pellicer.

El diputat electe de la CUP ha insistit que aquestes condicions han de passar per l'obertura d'un "nou cicle polític" per superar el "desgovern" a la Generalitat. En cas contrari, ha assegurat que els cupaires "no faran de crossa". Entre els "consensos de país" que la CUP considera que han de marcar els acords hi ha la prohibició de l'ús de projectils de foam per part dels antiavalots dels Mossos, la retirada de la Generalitat de les causes en què s'ha presentat com a acusació popular contra activistes i que el Govern deixi de ser "part activa" en l'execució de desnonaments.

ERC ha valorat a través d'un comunicat que s'han fet "avenços notables" en les darreres converses amb la CUP.  "Ha estat una reunió on els dos partits han pogut fer un pas endavant en les negociacions i on hi ha hagut bona sintonia entre les dues parts", diuen els republicans. També assenyalen que s'ha treballat en "els propers passos en el camí cap la República Catalana".

Laia Estrada, membre del secretariat nacional de la CUP, també ha inervingut en roda de premsa per expressar demandes en l'àmbit de la sanitat, coincidint amb la vaga convocada per diversos sindicats en aquest sector el 10 de març. Els anticapitalistes xifren en 13.000 els treballadors d'infermeria que necessita la sanitat pública catalana per assolir el nivell de ràtios de la mitjana europea. A més, han instat la Generalitat a garantir la protecció dels treballadors sanitaris davant la Covid-19.