La Moncloa condemna els aldarulls a Barcelona: «Violència i democràcia són conceptes contraposats»

Montero assegura que Interior treballa amb els Mossos per mantenir l'ordre públic i preservar la seguretat dels ciutadans

Aldarulls a Barcelona per l'empresonament de Pablo Hasél.
Aldarulls a Barcelona per l'empresonament de Pablo Hasél. | Carlos Baglietto
02 de març del 2021
Actualitzat a les 15:35h
La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha manifestat la "més ferma condemna" als actes violents que s'estan vivint aquests dies a Barcelona. "No hi ha cap democràcia plena si hi ha aquesta violència. No es pot reclamar la llibertat d'expressió per mitjà de la violència", ha dit Montero. En aquest sentit, ha dit que els veïns estan "estupefactes" davant d'aquests aldarulls i ha assegurat que "els violents" no defensen cap llibertat sinó que protagonitzen "guerrilles de carrer".

Montero ha afirmat que el Ministeri de l'Interior treballa amb els Mossos per mantenir l'ordre públic i preservar la seguretat dels ciutadans. "Hi ha coordinació amb les forces i cossos de seguretat", ha assegurat la portaveu, que ha recordat que la coordinació s'està produint en el marc del centre de coordinació entre totes les administracions. Així, ha dit que la policia ha de respondre amb tota la seva capacitat. "No es pot reclamar llibertat d'expressió utilitzant la violència. Violència i democràcia són conceptes contraposats", ha apuntat Montero, i ha dit que recórrer a mètodes violents és renunciar "al diàleg i a l'entesa". 

En aquest sentit, Montero ha dit que Pedro Sánchez va fer una "condemna ferma" de la violència a Barcelona, va donar suport als Mossos i va recordar que la voluntat del govern espanyol és la de canviar els delictes d'opinió. "No és justificable que alguns al·legant la llibertat d'expressió intentin justificar accions violentes", ha dit. Pel que fa a Podem, Montero ha dit que van dir a través de Twitter que condemnava la violència, però ha remarcat que l'important és que Sánchez es va pronunciar amb "claredat". 

En el consell de ministres d'aquest dimarts ha acordat interposar un recurs d'insconsttucionalitat contra l'article 88 de la llei catalana de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic, que fa referència a l'impost català sobre instal·lacions que incideixen en el medi ambient perquè supera les competències autonòmiques que té la Generalitat.

Montero ha remarcat que hi havia set articles de la llei que podien ser declarats inconstitucional, i que després de converses amb el Govern s'ha arribat a acords en sis d'ells per evitar que es traspassin límits competencials. En el setè article no hi ha hagut acord i per això el govern espanyol l'ha portat al TC, que si admet a tràmit el recurs el suspendrà automàticament.

En clau judicial, la portaveu ha advertit al PP que els "vetos" al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "tenen un límit" i ha assegurat que el govern espanyol no ha vetat cap dels noms proposats pels populars en el marc de la renovació de l'òrgan de govern del Poder Judicial. Les negociacions entre PSOE i PP estan bloquejades des de fa anys i el CGPJ té el mandat caducat tot i que ha fet diversos nomenaments.

17 milions més de vacunes

Espanya ha adquirit 17 milions de dosis de la vacuna de Moderna en el marc de la compra de 150 milions de dosis que ha fet la Unió Europea. La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha explicat que arribaran de cara als dos últims trimestres de l'any. Concretament, 5,7 milions arribaran el tercer trimestre, i 11,3 l'últim trimestre de 2021. La quantitat se suma als 16 milions que l'Estat ja havia adquirit gràcies a l'acord de la Comissió Europea amb Moderna. Segons Montero, les noves dosis permetran a les comunitats autònomes complir amb el calendari de vacunació.

El govern espanyol manté la previsió de tenir el 70% de la població vacunada durant l'estiu. A dia d'avui, Espanya ha adquirit 4,5 milions de dosis de Pfizer, Moderna i AstraZeneca, i gairebé 4 milions de dosis ja han estat administrades. 1,3 milions de persones han rebut tota la vacunació completa.

Les dades de la pandèmia milloren, però tot i així la Moncloa ha demanat prudència i no fer desescalades "brusques" que puguin portar a una quarta onada. Montero ha fet una crida a la cautela de cara a la Setmana Santa davant la millora dels indicadors epidemiològics. Abans, però, hi ha el 8-M i el govern espanyol ha demanat reivindicar el feminisme sense "posar en risc la seguretat" de la gent. En aquest sentit, Montero ha dit que ara no és moment per fer "concentracions massives" ni "manifestacions" que no respectin les mesures de seguretat.

La portaveu ha dit que el 8-M, seguint les recomanacions dels experts, haurà de ser "diferent" però amb la mateixa voluntat de reivindicació. Amb motiu del dia internacional de les dones, el govern espanyol ha aprovat una declaració institucional de suport al moviment feminista i a les seves demandes, amb l'objectiu de traduir-ho amb polítiques concretes amb perspectiva de gènere.