El Govern evita valorar l'acord entre ERC i CUP sobre els Mossos i insta a un debat al Parlament

Meritxell Budó reclama que el model policial es tracti "fora del soroll d'aquests dies i de forma serena", escoltant "els experts per trobar les millors solucions"

Els Mossos, la segona nit d'aldarulls a Barcelona per l'empresonament de Pablo Hasél.
Els Mossos, la segona nit d'aldarulls a Barcelona per l'empresonament de Pablo Hasél. | Martí Urgell
02 de març del 2021
Actualitzat a les 15:13h
El Govern manté que el debat sobre el model policial  dels Mossos s'ha de realitzar al Parlament i de forma serena. Així ho ha reclamat aquest dimarts la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al consell executiu, i no ha volgut valorar l'acord entre ERC i la CUP anunciat per la candidata anticapitalista, Dolors Sabater, en el marc de les negociacions per a la investidura.

Sabater va afirmar dilluns a TV3 que havia pactat amb els republicans que els antiavalots dels Mossos d'Esquadra no participin en desnonaments i una moratòria en la utilització per part de la Brimo de les bales de foam. Budó, però, ha afirmat que aquest debat ha de tenir lloc "al Parlament, allà on pertoca", "fora del soroll d'aquests dies i de forma serena" i, durant aquest, s'ha d'"escoltar els experts per trobar les millors solucions". "No entraré a valorar les negociacions entre partits", ha deixat clar.

De fet, el vicepresident del Govern i presidenciable d'ERC, Pere Aragonès, i el conseller de l'Interior, Miquel Samper, també van defensar conjuntament fa prop d'una setmana que el debat tingués lloc al Parlament. Sigui com sigui, Budó ha tornat a condemnar "sense matisos els actes de violència" i, a la vegada, ha donat suport al dret a la manifestació, dos aspectes que ha diferenciat, una de les conclusions que haurien sorgit de les reunions amb els diversos ajuntaments. En aquest sentit, la consellera ha apuntat que "el model de policia s'ha de debatre de manera serena al Parlament", si així es considera.

Al seu torn, el major dels Mossos Josep Lluís Trapero ha defensat donar una resposta "tranquil·la i professional" als aldarulls que s'estan produint en els últims dies a Catalunya, on per suposat també hi té cabuda la transparència i la rendició de compte, ha dit, "però sense estridències". Trapero ha convocat uns 200 comandaments a una trobada per analitzar els aldarulls i com afrontar-los des de la vessant de l'ordre públic on ha constatat que aquesta és una crisi social, no pas policial.