La Fiscalia demana al Suprem que suspengui el tercer grau dels presos polítics

El ministeri fiscal recorre la decisió del jutjat de vigilància penitenciària de mantenir el règim de semillibertat dels líders independentistes

 Els presos a la sortida de Lledoners
Els presos a la sortida de Lledoners | Josep M Montaner
02 de març del 2021
Actualitzat a les 18:07h
La Fiscalia té entre cella i cella que els presos polítics perdin el tercer grau. Dilluns va demanar al Tribunal Suprem la suspensió del règim de semillibertat de Carme Forcadell i Dolors Bassa, i avui ha fet el mateix en el cas dels presos de Lledoners. En concret, el fiscal ha presentat recurs contra la decisió dels jutjat de vigilància penitenciària 5 que va rebutjar la suspensió del tercer grau.

La Fiscalia confia que el Suprem tombi la resolució del jutge de vigilància i ordeni de nou l'ingrés a presó dels presos polítics independentistes, en règim de semillibertat des de finals de gener. Tot plegat, a l'espera d'abordar si el tercer grau és procedent o no.

En set recursos idèntics, de dotze pàgines cadascun, la Fiscalia considera "erronis" els arguments presentats pel jutge per mantenir el tercer grau. En aquest sentit, referma la interpretació de la disposició addicional cinquena de la llei orgànica del Poder Judicial, segons la qual els recursos de la Fiscalia a la progressió de grau tenen efectes suspensius.

Els jutges de vigilància que van rebre els recursos tant en el cas de Forcadell i Bassa com per la resta de presos polítics, van interpretar que el caràcter suspensiu no aplicava en el primer recurs, sinó en el recurs d'apel·lació al tribunal sentenciador, és a dir, el Suprem. 

La Fiscalia també diu que l'efecte suspensiu té per objectiu evitar "l'evident risc de fuga" dels condemnats a penes llargues de presó que queden "excarcerats" arran del tercer grau. També assegura que l'execució penitenciària de la causa del procés "ha posat de manifest la necessitat d'una interpretació de la norma que permeti l'efecte suspensiu dels recursos".