Els Mossos desarticulen un grup «violent i organitzat» que va participar en els aldarulls de dissabte

Els vuit detinguts passen avui a disposició judicial i els investigadors els vinculen a la crema d'una furgoneta de la Guàrdia Urbana

Una furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona cremant en els aldarulls de dissabte a Barcelona
Una furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona cremant en els aldarulls de dissabte a Barcelona | Lorena Sopena / Europa Press
02 de març del 2021
Actualitzat a les 12:13h
Els Mossos han desarticulat aquest matí un grup "violent i organitzat" que va participar en els aldarulls de dissabte a Barcelona. Concretament, ha dit la policia catalana en un comunicat, van cremar la furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona quan hi havia un agent dins, que va poder sortir-ne sense ferides. En total, els Mossos han fet vuit detencions, cinc homes i tres dones, que aquest matí han passat a disposició judicial. Els investigadors els atribueixen pertinença a grup criminal, delicte de temptativa d'homicidi i delictes de desordres públics i danys. Segons la policia, van actuar conjuntament i "amb un grau de violència molt elevat".

Els Mossos han explicat que durant les darreres mobilitzacions havien detectat l'existència d'un grup molt actiu que actuava amb un alt nivell d'organització cometent accions "agressives i violentes cap a la policia". Ho feien sempre en grup, alguns realitzaven l'acció vandàlica i la resta protegien l'acció i donaven cobertura i la via de sortida per tal d'evitar ser detinguts. En tot moment prenien mesures de seguretat i autoprotecció i aprofitaven la gran quantitat de persones que hi havia aplegades "per tal de promoure l'acció violenta i generar el màxim de confusió i dificultats per part de la policia".

Els agents van desplegar un dispositiu específic dissabte passat amb l'objectiu de neutralitzar aquest grup. L'acció policial va acabar amb la detenció en un primer moment de set membres del grup i, posteriorment, la d'un vuitè.

Arran d'aquestes detencions i les investigacions fetes, els Mossos van fer aquest dilluns dues entrades i escorcolls en unes naus industrials ocupades a Canet de Mar i Mataró (Maresme). Els agents van portar els detinguts fins a les naus i van recollir el màxim de proves i indicis que els relacionessin amb els fets investigats i la seva trajectòria delictiva. Els Mossos d'Esquadra mantenen la investigació oberta i no descarten més detencions. 

Trapero tanca files amb el cos

El major dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero ha defensat aquest dimarts donar una resposta "tranquil·la i professional" als aldarulls que s'estan produint en els últims dies a Catalunya, on per suposat també hi té cabuda la transparència i la rendició de compte, ha dit, "però sense estridències", segons ha pogut saber l'ACN.

Trapero ha convocat uns 200 comandaments a una trobada per analitzar els aldarulls i com afrontar-los des de la vessant de l'ordre públic. El major ha constatat que aquesta és una crisi social, no pas policial. Els Mossos, ha afegit, no l'han escollit ni tampoc l'han provocat.

En la seva intervenció, Trapero també ha defensat la necessitat de donar-hi una resposta col·lectiva, des del cos, des dels comandaments, però també des de la base i els sindicats. Durant la trobada, que s'ha celebrat de forma presencial i també telemàtica, també hi ha intervingut el cap de la Brigada Mòbil, Àlex Pastor.