L'Audiència de Barcelona rebutja reobrir el cas de l'assassinat d'Helena Jubany

El tribunal conclou per unanimitat que les noves proves són insuficients per tornar a investigar el crim

El nou record a Helena Jubany a Sabadell
El nou record a Helena Jubany a Sabadell | Albert Hernàndez
02 de març del 2021
Actualitzat a la 13:39h
L'Audiència de Barcelona ha descartat reobrir el cas de l'assassinat d'Helena Jubany. Segons ha avançat El País i ha confirmat NacióDigital les noves diligències ordenades pel jutjat de Sabadell no són suficients per tornar a investigar el cas, tal com demanava la família de Jubany. Els fets es van produir fa 20 anys i són a punt de prescriure i fins ara no s'ha trobat el culpable del crim. Jubany va ser assassinada el 2 de desembre de 2001 a Sabadell. L'emissió del programa Crims a TV3 va sacsejar el cas i el va tornar a posar al focus de l'opinió pública.

El jutjat 2 de Sabadell va reobrir el cas i va practicar noves diligències enfocades a provar la culpabilitat del principal sospitós, Santi Laiglesia, parella de Montse Careta, l'única encausada pel cas que es va suïcidar a la presó. La defensa de Laiglesia va presentar recurs contra la reobertura i el tribunal ha acceptat per unanimitat que les noves proves són "inútils" per revisar el cas. Els testimonis aportats aquests últims dies contribuïen a confirmar que Laiglesia vivia al bloc on va morir Jubany. A dia d'avui, mai ha estat acusat ni condemnat per cap motiu. 

Careta era la parella de Laiglesia i tots dos eren membres de la Unió Excursionista de Sabadell, igual que Jubany. La tesi de l'acusació és que Careta i Laiglesia van drogar Jubany, la van pujar a la terrassa i la van llançar al buit. L'Audiència sosté que no és nou ni rellevant saber si Laiglesia i Careta vivien junts. Qüestiona també que 20 anys més tard es puguin aportar noves proves en aquest sentit. "En el seu moment es va inspeccionar l'immoble i es podria haver revelat aquesta circumstància si no fos per la seva escassa rellevància", diu el tribunal. 

Els jutges també descarta la prova de la compra del somnífer Noctamid per part de Laiglesia i que es va trobar al cos de Jubany. Admet que això pot augmentar les sospites cap a ell però no és un "indicador revelador" que permeti justificar la reobertura de la causa. Durant la instrucció es va rebutjar el testimoni del farmacèutic perquè es va considerar que no era important saber qui havia comprat el medicament. També desacredita els testimonis que desmunten la coartada de Laiglesia pel dia del crim i descarta analitzar una trucada del sospitós perquè, diu el tribunal, ja es van investigar les línies telefòniques rellevants.

La família Jubany critica la decisió

La família d'Helena Jubany ha rebut con un gerro d'aigua freda la revocació. El germà de la víctima, Joan Jubany, retreu que l'administració "impedeixi" investigar un assassinat i ha qualificat l'auto de l'Audiència d'"injustícia". L'advocat de la família, Benet Salellas, s'ha mostrat sorprès per la decisió i assegura que l'argumentació jurídica no té sentit perquè planteja conclusions que "no encaixen amb la realitat". Segons Salellas, l'Audiència ha construït "un mur d'impunitat" al voltant del cas. Assegura que la família no es quedarà "de braços plegats" i esgotarà totes les vies possibles perquè els culpables siguin jutjats.

"No esperàvem decisió tan taxativa", ha admès Salellas després de conèixer la resolució de l'Audiència de Barcelona. L'advocat que ha treballat amb la família Jubany per a la reobertura del cas no entén "perquè des d'una perspectiva jurídica hi ha tant interès en que no s'investigui" la mort de la bibliotecària de Mataró, morta a Sabadell.

Salellas critica que els magistrats de l'Audiència de Barcelona no tinguin en compte les diligències practicades els darrers mesos als Jutjats de Sabadell i només basin la seva revocació en les proves presentades el mes de juliol per aconseguir que el cas es reobrís: "Ens resulta absolutament incomprensible".