Aragonès esbossarà dijous un programa de Govern amb plans de xoc per als joves i l'habitatge

ERC rebutja un acord amb els comuns i el suport extern del PSC i reclama que la presidència del Parlament sigui per a una persona independentista i d'esquerres

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | Marc Puig
01 de març del 2021
Actualitzat a les 14:30h
El vicepresident en funcions i aspirant a presidir la Generalitat, Pere Aragonès, exposarà aquest dijous per la tarda en una conferència pública quines són les línies mestres del Govern ampli que pretén forjar. Els republicans consideren que aquesta setmana s'han d'"accelerar" les negociacions i que fins ara el principal apropament s'ha produït amb la CUP al voltant d'un canvi en el model de seguretat. Els republicans han rebutjat de ple l'oferta dels comuns per governar plegats i amb el suport extern del PSC i han defensat que el Govern ha de ser estable i amb un segell independentista i d'esquerres, el mateix perfil que consideren que ha de tenir la presidència del Parlament.

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha esbossat el programa de Govern que Aragonès s'encarregarà d'aterrar en l'acte del dijous. Per una banda, i de manera "urgent", els republicans posen sobre la taula un pla de rescat social que ha d'incloure quatre actuacions que emmarquen dins de la immediatesa: un pla de xoc per l'ocupació i l'emancipació juvenil, un per combatre contra la pobresa, un altre per vetllar per la salut mental i emocional i un pla de xoc per garantir l'habitatge digne. Vilalta s'ha referit, literalment, a una "croada contra els desnonaments". 

Entre les prioritats de Govern d'ERC està també un pla de reconstrucció i transformació a mig termini vinculat a l'arribada dels fons europeus que "revaloritzi" els treballs de les cures i enforteixi el sector públic. També un pacte antifeixista que arreli al Parlament, així com continuar construint "les bases del camí cap a la República". 

Vilalta ha subratllat que amb aquest programa no és viable la fórmula que plantegen els comuns de forjar un Govern amb ERC amb el suport extern del PSC. "No passarà, no hi haurà un Govern d'ERC amb l'aval del PSC, representem projectes contraposats", ha assegurat la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, que ha afirmat que amb els socialistes "no hi ha res a pactar ni res a sumar" perquè no comparteixen ni l'objectiu de l'autodeterminació ni el de l'amnistia per a tots els encausats pel procés. En aquest sentit, també ha barrat el pas a una possible presidència de la cambra per a la socialista Eva Granados i ha refermat que el president del Parlament ha de ser independentista i d'esquerres.

Els republicans asseguren que tenen "bones sensacions" sobre les possibilitats de forjar un acord de Govern ampli i ha subratllat que algunes de les converses amb els partits ja comencen a "donar fruits", com ara en l'aprovació d'un pla antifeixista que actuï com a tallafocs de Vox al Parlament o bé les propostes encarrilades amb la CUP en matèria de seguretat. 

"Línies de treball" obertes amb la CUP

ERC també ha precisat que amb la CUP manté en aquests moments unes "línies de treball per estudiar i veure si és aplicable o no" propostes sobre els Mossos i la seguretat, com ara que deixin d'utilitzar el foam o que els antidisturbis no intervinguin els desnonaments, així com aturar les acusacions a particulars de la Generalitat. Vilalta ha insistit que l'objectiu és millorar el model d'ordre públic i ha afirmat que es treballarà en la concreció en funció de la viabilitat, però no ha donat per fet, com han fet els anticapitalistes que totes les propostes siguin realitzables. 

La querella contra la mesa i l'aposta pel diàleg

ERC també ha lamentat la querella presentada per la Fiscalia contra el president del Parlament, Roger Torrent, i els membres independentistes de la mesa. "Al Parlament s'ha de garantir que s'hi pugui parlar de tot", ha insistit Vilalta. Amb tot, ha defensat que aquesta querella "referma" l'aposta pel camí del diàleg i la negociació amb la Moncloa. La secretària general adjunta d'ERC ha reclamat al govern espanyol "voluntat política, ambició i fets amb la desjudicialització", així com compromís per reprendre la negociació sobre el conflicte. També ha exigit al govern de Pedro Sánchez que exposi quina és la seva proposta per a Catalunya.