Els comuns demanen a Illa que cedeixi: «Qui tot ho vol, tot ho pot perdre»

En Comú Podem reclama que la presidència del Parlament recaigui sobre un dirigent d'esquerres

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa | comuns
01 de març del 2021
Actualitzat a les 11:59h
"Qui tot ho vol, tot ho pot perdre". Aquesta és l'advertència que han fet als comuns al PSC, a qui han emplaçat a recordar què li va passar a Ciutadans la passada legislatura. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha insistit en la proposta de formar Govern de la mà d'ERC i amb un suport extern dels socialistes, però fins ara Salvador Illa manté la intenció de presentar-se a la investidura. Els comuns han mantingut converses tant amb els republicans com amb els socialistes sobre aquesta proposta i asseguren que aquesta setmana serà determinant per veure si és viable.

Mena ha emplaçat a Illa a posar en pràctica el seu "pragmatisme i caràcter dialogant" i ha advertit que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, és conscient que aquesta és "l'única majoria progressista, d'esquerres i favorable al diàleg" que es pot produir com a alternativa a un Govern on hi sigui Junts. 

"És el moment de triar", ha insistit el portaveu dels comuns, que ha emplaçat també a ERC a decidir si repeteix una "fórmula fracassada" de la mà de Junts o bé obre "una nova etapa" amb un Govern d'esquerres. No tanquen la porta a teixir aliances també amb la CUP, tot i que li demanen que també aclareixi si renuncia o no a pactar "amb la dreta" que representa Junts. "Per part nostra ho tenim tot preparat per construir un govern d’esquerres", ha assegurat. Fins ara, ni ERC ni el PSC han fet cap referència a la fórmula plantejada pels comuns. 

Les prioritats del futur Govern, han desgranat des d'En Comú Podem, han de ser una sortida a la crisi social, sanitària i econòmica, una reindustrialització que aposti per una transició ecològica i transitar l'agenda del diàleg amb l'Estat per afrontar el conflicte polític. És per aquest motiu i perquè entenen que els resultats del 14-F reforcen una majoria d'esquerres al Parlament, que entenen que la presidència de la cambra no pot recaure en mans de Junts. Tampoc, però, s'han mullat sobre si donarien suport a la proposta del PSC de situar-hi Eva Granados.

Regular els lloguers i derogar la reforma laboral

Mena també ha condemnat "amb rotunditat" l'intent de cremar un furgó de la Guàrdia Urbana durant la protesta de dissabte i ho ha titllat d'"intolerable". Amb tot, ha insistit en què la majoria de persones que es van mobilitzar ho van fer pacíficament per posar sobre la taula reivindicacions com l'atur juvenil o els preus abusius dels lloguers. És per aquest motiu que els comuns han emplaçat el govern espanyol a derogar la reforma laboral i a regular els preus dels lloguers.

"Anem tard, hauria d'estar desencallat. Si no es fa, és perquè el PSOE té majoria, però no llençarem la tovallola. Ningú entendria que el PSOE incomplís els acords de govern", ha assegurat Mena.