La Fiscalia recorre al Suprem per intentar suspendre el tercer grau de Forcadell i Bassa

El ministeri públic també estudia el cas dels presos de Lledoners després que el jutge decidís mantenir-los el règim de semillibertat

Forcadell i Bassa en un acte electoral d'ERC
Forcadell i Bassa en un acte electoral d'ERC | Carlos Baglietto
01 de març del 2021
Actualitzat a les 10:54h
La Fiscalia ha presentat un recurs d'apel·lació al Tribunal Suprem contra la decisió del jutjat de vigilància penitenciària 1 de mantenir el tercer grau de Carme Forcadell i Dolors Bassa la setmana passada. El ministeri fiscal volia que el jutge deixés en suspens el règim de semillibertat mentre abordava el fons del recurs i prenia una decisió, però el jutjat va decidir que la deliberació la faria amb les dues dirigents independentistes en règim de semillibertat. Forcadell i Bassa, igual que la resta de presos polítics, han d'anar a dormir a la presó de dilluns a dijous i poden passar el cap de setmana a casa. 

La decisió no ha agradat a la Fiscalia. En el recurs, de nou pàgines, el fiscal remara que la llei orgànica del Poder Judicial estableix el caràcter suspensiu del recurs d'apel·lació en matèria de classificació quan es tracti de condemnats per delictes graus que puguin ser excarcerats. Demana, en aquest sentit, fer una interpretació extensiva de la llei per aplicar la normativa del recurs d'apel·lació al recurs d'alçada que va presentar fa dues setmanes.

El jutge li va respondre que no era procedent demanar la suspensió en aquest primer recurs, sinó que s'havia de fer quan es presentava recurs en apel·lació al tribunal sentenciador, en aquest cas al Suprem. Va ser el mateix criteri que va fer servir el jutge que va veure el recurs del tercer grau contra els presos de Lledoners. A diferència de l'estiu, el magistrat -diferent del d'aleshores- ha considerat ara que cal mantenir el tercer grau mentre es resol el fons del recurs. La Fiscalia estudia també recórrer aquesta decisió en el cas dels presos homes. 

En el recurs, el fiscal  també argumenta que tota aquesta causa ha posat de manifest la necessitat d'una interpretació de la norma que permeti l'efecte suspensiu en els recursos, i ha recordat que el jutjat de vigilància penitenciària número 5 sí que va suspendre cautelarment el tercer grau dels presos de Lledoners a l'estiu, però el número 1 no ho va fer amb Bassa i Forcadell.